Fahéjas kelt kiflik recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg margarin
Töltelékhez:
- 4 ek cukor
- 1 púpos ek őrölt fahéj
- 3 ek olaj (esetleg olvasztott margarin)
Lekenni:
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS felverve
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, majd hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint.
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen letakarva, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát három egyenlő részre vágjuk, egyenként gombócokat formázunk, letakarva kicsit félretesszük.
Közben egy tálkában a cukrot elkeverjük a fahéjjal.
Két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
Az egyik tésztagombócot kb. 4-5 mm vastagra és kör alakúra elnyújtjuk, 8 cikkre vágjuk. Vékonyan lekenjük olajjal (esetleg olvasztott margarinnal) és megszórjuk a fahéjas cukor harmadával.
A kifliket egyenként a körcikk szélétől kezdve szorosan feltekerjük, kifli formára hajlítjuk. Az előkészített tepsibe fektetjük. Ezt a műveletet megismételjük a másik két bucival.
A sütőt előmelegítjük. Addig letakarva hagyjuk kb. 20-25 percet kelni (attól függően mennyire van meleg a helyiségben). A kiflik tetejét lekenjük egy felvert tojással.
180 fokon 13 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Puha, omlós, édes péksütik születtek, amihez már csak egy bögre tej vagy kakaó hiányzik és kész is a remek reggeli.
További képek megtekinthetők a blogon.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »