Fahéjas búzaszál kalács recept
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a kevéske cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint és rugalmas, tésztát dagasztunk. Ha kívánja és keménynek érezzük, akkor adhatunk hozzá 1-2 teáskanál tejet, vagy ha túl ragacsos, 1-2 teáskanál lisztet. Nekem a 2 dl tejjel pont tökéletes tészta sikerült.
A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 30*40cm nagyságúra és téglalap alakúra elnyújtjuk. Vékonyan megkenjük az olajjal. A cukrot elkeverjük a fahéjjal és megszórjuk vele a tésztát. A szélesebbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük úgy, hogy a hajtás rész alulra kerüljön. Egy lisztbe mártott nagyobb ollóval kb. 45 fokos szögben 1 cm-es szeleteket vágunk úgy, hogy szinte teljesen a tészta aljáig vágjuk. Az első szeletet középre fektetjük, a következőt baloldalra húzzuk, a következőt jobb oldalra. Ezt a hármast addig ismételjük, míg a tészta végéhez érünk.
Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, kb 20 percet. A tetejét lekenjük egy felvert tojás és kevés tej keverékével. 180 fokon 18 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Sütőpapírral együtt rácsra húzzuk és ott hagyjuk kihűlni.
Tipp:
További fotók a formázásról megtekinthetők a blogon.