Egyszerű gyökérkenyér recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (BL55)
- 1,5 tk só
- 3,5 dkg friss élesztő
- 4 dl víz
- 2 ek olaj
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szórjuk és elvegyítjük benne a sót. Az élesztőt a vízbe morzsoljuk, kicsit elkavarjuk, majd a liszthez adjuk és belemérjük az olajat is.
Egy fakanállal addig keverjük, míg a liszt mindenhol átnedvesedik.
Lefedve hagyjuk a konyhapulton kb. 10 órát állni. (Én kora reggel bekevertem és délután sütöttem.) A tészta szépen életre kel, megemelkedik, szinte folyóssá válik és tele lesz buborékokkal.
Erősen lisztezett felületre borítjuk, ahol lisztes kézzel téglalap alakúra ellapogatjuk. Két részre vágjuk, majd a szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük. Itt párszor meg is lehet csavarni a tésztát, de ezt én most kihagytam.
Sütőpapíros tepsibe fektetjük és meghintjük liszttel. Lefedve hagyjuk még kb. 35-40 percet kelni. Ez függ attól, hogy mennyire van meleg a helyiségben.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és egy tálkába vizet teszünk az aljába a gőzképződéshez.
Hőlégkeveréssel kb. 40 percet sütjük.
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
Amikor vendégek érkeznek és a tiszteletükre pár szendvics is készül, akkor igazán jó szolgálatot tesz ez az egyszerű kenyér. Nincs vele túl sok munka, csak összekeverjük, várunk, megformázzuk, megsütjük és megesszük. A legnagyobb nehézsége hogy kivárjuk, míg meghűl.
Szerintem frissen a legfinomabb, amikor még jó ropogós a héja és puha a belseje. Tegnap elkészült egy próba adag, aminek nagy része el is fogyott a kóstolgatás során, most pedig már a tepsiben pihen a következő páros.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Kekszből álomdesszert – 8 variáció, amit ki kell próbálnod
Ha olyan desszertre vágysz, ami gyorsan elkészül, nem igényel sütőt, de még
Tovább olvasom »
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »

