Egyszerű gyökérkenyér recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (BL55)
- 1,5 tk só
- 3,5 dkg friss élesztő
- 4 dl víz
- 2 ek olaj
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szórjuk és elvegyítjük benne a sót. Az élesztőt a vízbe morzsoljuk, kicsit elkavarjuk, majd a liszthez adjuk és belemérjük az olajat is.
Egy fakanállal addig keverjük, míg a liszt mindenhol átnedvesedik.
Lefedve hagyjuk a konyhapulton kb. 10 órát állni. (Én kora reggel bekevertem és délután sütöttem.) A tészta szépen életre kel, megemelkedik, szinte folyóssá válik és tele lesz buborékokkal.
Erősen lisztezett felületre borítjuk, ahol lisztes kézzel téglalap alakúra ellapogatjuk. Két részre vágjuk, majd a szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük. Itt párszor meg is lehet csavarni a tésztát, de ezt én most kihagytam.
Sütőpapíros tepsibe fektetjük és meghintjük liszttel. Lefedve hagyjuk még kb. 35-40 percet kelni. Ez függ attól, hogy mennyire van meleg a helyiségben.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és egy tálkába vizet teszünk az aljába a gőzképződéshez.
Hőlégkeveréssel kb. 40 percet sütjük.
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
Amikor vendégek érkeznek és a tiszteletükre pár szendvics is készül, akkor igazán jó szolgálatot tesz ez az egyszerű kenyér. Nincs vele túl sok munka, csak összekeverjük, várunk, megformázzuk, megsütjük és megesszük. A legnagyobb nehézsége hogy kivárjuk, míg meghűl.
Szerintem frissen a legfinomabb, amikor még jó ropogós a héja és puha a belseje. Tegnap elkészült egy próba adag, aminek nagy része el is fogyott a kóstolgatás során, most pedig már a tepsiben pihen a következő páros.