Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Egyszerű gyökérkenyér recept

Egyszerű gyökérkenyér
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
15 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt (BL55)
    • 1,5 tk só
    • 3,5 dkg friss élesztő
    • 4 dl víz
    • 2 ek olaj

    Elkészítése:

    A lisztet egy tálba szórjuk és elvegyítjük benne a sót. Az élesztőt a vízbe morzsoljuk, kicsit elkavarjuk, majd a liszthez adjuk és belemérjük az olajat is.
    Egy fakanállal addig keverjük, míg a liszt mindenhol átnedvesedik.

    Lefedve hagyjuk a konyhapulton kb. 10 órát állni. (Én kora reggel bekevertem és délután sütöttem.) A tészta szépen életre kel, megemelkedik, szinte folyóssá válik és tele lesz buborékokkal.

    Erősen lisztezett felületre borítjuk, ahol lisztes kézzel téglalap alakúra ellapogatjuk. Két részre vágjuk, majd a szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük. Itt párszor meg is lehet csavarni a tésztát, de ezt én most kihagytam.

    Sütőpapíros tepsibe fektetjük és meghintjük liszttel. Lefedve hagyjuk még kb. 35-40 percet kelni. Ez függ attól, hogy mennyire van meleg a helyiségben.

    A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és egy tálkába vizet teszünk az aljába a gőzképződéshez.
    Hőlégkeveréssel kb. 40 percet sütjük.

    Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

    Tipp:

    Amikor vendégek érkeznek és a tiszteletükre pár szendvics is készül, akkor igazán jó szolgálatot tesz ez az egyszerű kenyér. Nincs vele túl sok munka, csak összekeverjük, várunk, megformázzuk, megsütjük és megesszük. A legnagyobb nehézsége hogy kivárjuk, míg meghűl.
    Szerintem frissen a legfinomabb, amikor még jó ropogós a héja és puha a belseje. Tegnap elkészült egy próba adag, aminek nagy része el is fogyott a kóstolgatás során, most pedig már a tepsiben pihen a következő páros.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá