Diós “iker csigák” recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók 18 db-hoz:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 dkg margarin(olvasztott)
- kb 2 dl langyos tej
- (amennyit a tészta felvesz)
- 2 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 1 csipet só
Töltelék:
- 20 dkg darált dió
- 2 ek porcukor
- 0,5 citrom leve és héja
- 0,5 narancs reszelt héja
- 1 kk őrölt fahéj
- 3 dkg olvasztott vaj
Kenéshez:
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Szóráshoz:
- darált dió,mák,pisztácia
Elkészítése:
Egy nagy tálba átszitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést vájunk ide morzsoljuk az élesztőt, majd 1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot- a tojást és az élesztőre öntve várjuk hogy felhabosodjon a kovász.
Elkeverjük a kovászt, olvasztott vajat és sót vegyítünk a tésztához és alaposan kidolgozzuk. Nekem még kb 1 dl langyos tejet felvett(függ a liszt sikér tartalmától mennyi folyadék kell) Nejlonnal letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük(kb 20 perc)
Tölteléket a hozzávalókból összeállítjuk. Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tepsit sütőpapírral béleljük.
A dundira kelt puha tésztát gyúrótáblára borítjuk és a felesleges gázbuborékokat kidolgozva belőle jól átgyúrjuk(szellőztetjük) Enyhén lisztezett felületen nagy téglalappá nyújtjuk és lekenjük az olvasztott vajjal, erre szójuk egyenletesen a diós-citrusos tölteléket. Hosszanti irányú képzeletbeli felezővonalhoz mindkét irányból feltekerjük diós tésztánkat és bő ujjnyi szeletekre vágjuk(nálam 18 db)
Sütőpapíros lemezre téve felvert tojással lekenjük és darált dióval/mákkal/pisztáciával… hintjük. 15 percnyi pihenő után forró sütőbe tolva 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Remekül illik a forró kakaó mellé, vagy desszert gyanánt egy kis vanília sodót is el tudok mellé képzelni ;)
Kötényeket felkötni! Alkotásra fel :)
Tipp:
Nagyon szeretek saját kezűleg kelt tésztából finomságokat kreálni…másnap elvihetik uzsonnára így tudom mi van a pocijukban aznap. A kelt tészta illata gyúrás és sütés közben is egyszerűen elvarázsol!
Készíteni is öröm! Annyi változatos forma kreálható, hogy a bolti kínálat a nyomába sem léphet!
Érdemes nekifogni, ha van egy kis időnk! Megtérül a bele fektetett munkánk az elégedett mosolyokból :)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »
Batyuk sokasága: töltött falatkák minden alkalomra
Ebben a válogatásban találsz édességeket túróval, epres-túrós változatokat,
Tovább olvasom »
Kolbász minden mennyiségben: leves, főétel, sós sütemény, kelt tészta
Ha szereted a karakteres, húsos ízeket, a kolbász az egyik legjobb barátod
Tovább olvasom »
Könnyed habcsók alapú krémes, gyümölcsös desszert. Igen, ez a Pavlova!
A Pavlova a desszertek királynője: egyszerre habos, roppanós és ellenállhat
Tovább olvasom »
Galuska a főszerepben: gyűjts inspirációt és válaszd ki a kedvenced!
A galuska nem csak kísérő, hanem önálló sztár is lehet: legyen szó kolbássz
Tovább olvasom »
Válogatás fehér csoki rajongóknak: 12 mennyei sütemény egy helyen
Készülj fel, hogy belépsz a fehér csoki világába! Vannak itt krémes desszer
Tovább olvasom »