Birsalmasajtos bukta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dl langyos tej
- 2 ek cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek tejföl
- 50 dkg liszt
- 10 dkg olvasztott margarin
- 25 dkg birsalmasajt
- porcukor
Elkészítése:
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 evőkanál cukorral. Ha ez kész, akkor hozzáadjuk a lisztet, a maradék cukrot, a tojást, a tejfölt, a csipetnyi sót és a kb. 4 dkg olvasztott margarint.
Addig gyúrjuk, amíg közepesen lágy tésztát nem kapunk. Ha túl lágy a tészta, akkor tehetünk hozzá még lisztet, ha viszont száraznak találjuk, akkor még egy kis tejfölt. A kigyúrt tésztát lisztezett deszkán, konyharuhával lefedve kb. 20-30 percig pihentetjük, kelesztjük.
Ha megkelt, akkor kb. 3 mm-re kinyújtjuk. Akkor jó a tészta, ha a nyújtás során pici légbuborékokat látunk benne. A nyújtás során egy nagy kockát négyzetet kapunk, amit kb. 10×10-es kockákra vágunk.
Minden tésztakockára 1 teáskanálnyi birsalmasajtot halmozunk, majd egyesével feltekerjük őket és egy kikent tepsibe sorakoztatjuk őket, enyhén ” szorosan”, így majd a sütés alatt csakis fölfelé tudnak növekedni.
Olvasztott, langyos margarinnal bőven lekenjük a buktákat, majd pihentetjük őket még kb. 10 percig, addig a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Ezután kb. 20-30 percig sütjük. Ha kisült porcukorral meghintve tálaljuk.