Barackos gombóc recept
Hozzávalók:
- 1kg krumpli
- 4dkg margarin
- 1 csipet só
- 45dkg liszt
- 2tojás
Töltelékhez:
- sárgabarack
- kockacukor
- őrölt fahéj
Bevonáshoz:
- zsír vagy margarin
- zsemlemorzsa
- porcukor
Elkészítése:
A sós vízben héjában megfőzött krumplit megpucolom és áttöröm. Hozzágyúrom a tojásokat, a margarint, a sót és a lisztet. Ha ragadna a tészta, még adok hozzá lisztet. Kb. 8cm átmérőjű rúddá formálom a masszát és pihentetem 1/4 órát lefedve. Addig megmosom, leszárítom és kimagozom a barackokat.
A tészta rudat ujjnyi vastag szeletekre vágom. Kicsit ellapítom őket és mindegyikre teszek szelet 1 barackot a közepébe 1 mokkacukrot és 1 csipet fahéjat. Gombóccá alakítom őket. Forrásban lévő, sós vízbe rakom a gombócokat. 1 perc múlva alányúlunk egy hosszú kanállal, hogy ne ragadjanak le. Ha a víz felszínére emelkednek, onnan számítva kb. 5 percig még főzöm őket. Ezután szűrőkanállal kiszedem a gombócokat a vízből és zsiradékon pirított prézlibe forgatom őket. Fahéjas porcukorral tálalom. Ha nincs nagy fazekunk, akkor a gombócokat 2 részletben főzzük meg.