Aranygaluska vaníliasodóval recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 40 dkg liszt
- 3 dl tej (langyos)
- 2 ek cukor
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg margarin (olvasztott)
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 1-2 csipet só
- 1 cs vaníliás cukor
- fél citrom reszelt héja
Forgatáshoz:
- 10 dkg margarin (olvasztott)
- 15 dkg darált dió
- 2 ek porcukor
Vaníliasodó:
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 3 púpozott ek cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 ek liszt
- 0,5 l tej
Tetejére:
- 2 ek kristálycukor
Elkészítése:
Egy mély tálba beleöntjük a lisztet. A liszt közepébe mélyedést, “fészket” készítünk a kezünkkel. A mélyedésbe beleöntünk 1 dl langyos tejet, szórunk a tejbe egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tejben az élesztőt az ujjunkkal jól összekeverjük. A “fészek” széléről egy kevés lisztet szórunk az élesztős tejbe, majd jól összekeverjük, letakarjuk és kb 3-5 percet várunk, míg fel fut a kovászunk.
Utána beleöntjük a megmaradt tejet, a tojássárgáját, a citrom lereszelt héját, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és végül az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, könnyű, de nem ragacsos, kalács jellegű tésztát kapjunk. Letakarjuk és 1 órát pihentetjük, míg kb a duplájára nem nő.
Míg kel a tészta addig elkészítjük a sodót: egy lábosba beleöntjük a tejet. Egy mélytányérba beletesszük a tojássárgákat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet, a lábosból kiveszünk 8 ek tejet és csomómentesen az egészet összekeverjük, majd beleöntjük a lábosba és addig főzzük, míg egy kissé sűrű állagú pudingot nem kapunk.
Ha megkelt a tészta lisztezett, sík felületen kb 2 cm vastagságúra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval (6,5 cm az átmérője) kiszaggatjuk a tésztát.
A kiszaggatott tésztát először belemártjuk az olvasztott margarinba, majd jól beleforgatjuk a cukorral kevert darált dióba.
Margarinnal kikent formába, szorosan egymás mellé, illetve egymásra helyezzük a diós tésztákat. Végén a tetejét kristálycukorral szórjuk meg. Letakarjuk és még kb fél órát pihentetjük.
Előmelegített sütőben 170-180 fokon kb 35-40 percig sütjük (én sütőpapírt tettem a tetejére, hogy ne égjen meg).
Ha kihűlt, vaníliasodóval leöntve tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »


