Aranygaluska vaníliasodóval recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg margarin
- 5 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2.6 dl tej
- 6 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- + 20 dkg darált dió, 20 dkg kristálycukor, fahéj, olvasztott vaj
Vaníliasodó hozzávalói:
- 8 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 4 csomag vaníliás cukor
- 8 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 16 dl tej
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk. Ezt kb. 30-40 percig kelni hagyjuk. Egy közepes tepsit kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk.
A darált diót, fahéjat és a cukrot keverjük össze.
Ha a tésztánk megkelt, nyújtsuk ki egy – másfél centi vastagságúra és egy kisebb pogácsa szaggatóval szaggassuk ki a tésztát. A kiszaggatott tésztákat mártsuk bele egy villával az olvasztott margarinba, majd forgassuk meg jól a cukros, fahéjas dióban. Ezután tegyük szorosan a tésztadarabokat a a tepsibe egymás mellé (illetve egymásra, ha megtelt egy sor) és szórjuk a tetejére a maradék cukros, fahéjas diót.
Így kelesszük még újabb 30 percig. Előmelegített sütőben 170 fokon, 25-30 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszáradhat a teteje!
A sodó elkészítéséhez először cukrot, vaníliás cukrot és a lisztet egy tűzálló edénybe tesszük, jól összekeverjük. Hozzáadunk 2 dl tejet és a 8 db tojássárgáját. Ezt csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk. Ha felforrt akkor lassan adagolva, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tojássárgás alaphoz. Kis lángra téve sűrítsük be a sodót.