Tökleves recept

Hozzávalók:
- 1 db főzőtök
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanálnyi zsír (vagy olaj)
- 1 nagy pohár tejföl
- 1-1,5 liternyi víz
- só, kapor, ecet, pirospaprika
Elkészítése:
A tököt legyalulom és besózom, hagyom kicsit állni, majd alaposan kicsavarom a levét. A zsíron 1 kanál liszttel rántást készítek, kevés pirospaprikát teszek hozzá (épp csak keveset, hogy legyen kis színe), felengedem vízzel és hozzáadom a tököt. Teszek hozzá kaprot (én csokorba kötve szoktam, de lehet apróra vágni is). Amikor a tök puha, a másik kanál liszttel és tejföllel habarást készítek és hozzáadom. Ezzel is jól felfőzöm. Kevés ecettel, esetleg cukorral ízesítem. Ez olyan 6-8 adag, főleg nyáron szoktam ennyit főzni, mert jól lehűtve nagyon finom.
Sztori: Az 50-es, 60-as években nálunk a leves mindennapos volt. A kukoricaföldön megtermett a tök (na, nem ez a főzőtök), így aztán az is került az asztalra. Ha nagyon éhesek voltunk, és esetleg igazán kiadós étel nem került az asztalra, a levesbe kenyeret aprítottunk, akkor biztosan jól laktunk. Én az óta is nagyon szeretem némelyik levesbe a kenyeret beleaprítani. A töklevest is így szoktam.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »
10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »