Tejfölös krumplileves recept
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 2 szál sárgarépa
- 1 fej hagyma
- 1 szál petrezselyem zöldjével együtt
- só
- őrölt bors
- őrölt pirospaprika
- néhány babérlevél
- 1 kis pohár tejföl
- 1 kanál liszt
- kevés almaecet
- 1 kávéskanál cukor
Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk. A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk.
A hagymát kevés zsiradékon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockázott zöldségféléket is. A krumplit is hozzátéve, annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Sózzuk, néhány babérlevelet adunk hozzá. Kevés borsot, cukrot és kevés ecetet vagy almaecetet is teszünk a fazékba.
Mikor a zöldségfélék és a krumpli is puhára főtt, keveset kiveszünk a főzőléből, és lisztet, és tejfölt hozzáadva, csomómentesre keverjük. A habarásba belekavarjuk az őrölt pirospaprikát, majd a fazékba öntjük. Az apróra vágott petrezselyemzöldet is hozzáadva felforraljuk.
Lehet paprika nélkül, esetleg tejszínnel is készíteni tejföl helyett, de habarás nélkül is, friss újkrumpliból. Nyáron friss zöldpaprika és paradicsom is mehet a levesbe.