Öreg lebbencs recept

Hozzávalók:
- 100 g füstölt szalonna
- 150 g lebbencs tészta
- 400 g burgonya
- 3 sárgarépa
- 1 nagy fej hagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 1 kiskanál őrölt pirospaprika
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd kis lángon zsírjára sütjük. A kisült szalonnát kivesszük, majd az apróra szelt hagymát megdinszteljük. A tört lebbencstésztát is hozzátéve, halványbarnára pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. A sárgarépát is beletesszük.
A petrezselyem csokrot összekötve, apróra darabolt paradicsomot, pirospaprikát, sót beletéve felforraljuk. Sóval óvatosan bánjunk, mert a szalonna is sós! Mikor felforrt, hozzáadjuk a felkockázott krumplit, és a zöldpaprikát is.
Én úgy szeretem, hogy a paprika ne főjön szét, hanem a paprikadarabok enyhén roppanósak maradjanak a levesben. Mire a krumpli megfő, minden tökéletes állapotban lesz, beleértve a lebbencstésztát is. Az aroma kifőtt belőle, így a petrezselyem levelet kivesszük.
Tálaláskor visszatesszük a pirított szalonnát is, de van ahol 1 kanál tejfölre szedik a levest.
Tipp:
Nagymamám a sűrű, tartalmas leveseket nevezte “öregnek.” Akár magában is elegendő energiát biztosított a leves a mezőgazdasági munka elvégzéséhez. Legfinomabb a bográcsban készült lebbencs, de a konyha tüzén is elkészíthető.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »