Lencseleves recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg lencse – egy éjszakára áztassuk be
- 1 fej vöröshagyma, egészben
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 szép, füstölt csülök – 1 órára áztassuk be
- só
- bors
- 2 sárgarépa, felkarikázva
- 1 fehérrépa, hosszában elnegyedelve
- 1 evőkanál liszt
- 1 kis tejföl
- olaj
- 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika
Elkészítése: A lencsét és a csülköt tegyük fel főni annyi vízben, hogy bőven ellepje, majd ha félig megfőttek, akkor adjuk hozzájuk a zöldségeket, vagyis a vöröshagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a fehérrépát. Közben természetesen fűszerezzünk is, a sóval a csülök miatt óvatosan bánjunk.
Ha a lencse és a csülök megpuhult, akkor a csülköt vegyük ki a levesből, és fejtsük le róla a húst, majd vágjuk fel azt. Közben rántással sűrűsítsük a levest. A rántáshoz egy kis olajon kezdjük el pirítani a lisztet, majd ha zsemle illatúvá vált a liszt, akkor húzzuk le a tűzről, és keverjük hozzá a fűszerpaprikát is. Ezt követően leves levéből 1 merőkanállal öntsünk a rántáshoz, és keverjük simára a lisztet, majd adjuk hozzá a tejfölt is, és azt is keverjük simára – a legjobb ilyenkor habverőt használni. A rántást öntsük hozzá a lencseleveshez, mehet vissza a csülök is, forraljuk még 2-3 percig, és készen is vagyunk.