Hideg spanyol leves recept
Hozzávalók:
- 40 dkg érett paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 1 közepes uborka
- 1 kis fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál borecet
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 1 szikkadt zsemle, vagy 1 szelet kenyér
Elkészítése:
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot leforrázzuk és meghámozzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, az uborkát és a hagymát apró kockákra vágjuk.
A felaprózott zöldségekből 4 evőkanálnyit félreteszünk, a többit robotgéppel, vagy botmixerrel simára összedolgozzuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a borecetet, az olívaolajat, ízlés szerint sót, felöntjük 4-5 dl jéghideg vízzel, jól összekeverjük, lefedjük, és pár órára behűtjük. Tálaláskor a zsemlét/kenyeret apró kockákra vágjuk és megpirítjuk. A levest mélytányérokba vagy tálkákba szedjük, a félretett zöldségkeverékkel és a pirított zsemle/kenyér kockákkal kínáljuk.
Tipp:
Igen aktuális könnyű étel így kánikula idején, főleg ha valaki besokall a gyümölcslevesektől és valami hideg, de nem feltétlenül édes hűsítő újdonságra vágyik. Ja, arról nem beszélve, hogy nem kell a tűzhellyel plusz meleget kelteni.