Köménymag leves / rántott leves recept
Hozzávalók:
- 1 ek zsír
- kevés köménymag
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 ek liszt
- 1-2 csipetnyi fűszer
- (só, őrölt bors, pirospaprika)
- néhány babérlevél
- friss petrezselyem
Elkészítése:
Ez egy rántott alapleves, ami több levesnek, például a csorgatott tojásleves alapja is. A zsírt felforrósítom, majd hozzáadom az apróra vágott hagymát, a köménymagot, és a szétnyomott fokhagymát. Enyhén megpirítom, majd a lisztet hozzáadva kis lángon, zsemleszínű rántást készítek.
A tűzről levéve folyamatos keverés mellett (vigyázva, hogy le ne égjen) őrölt pirospaprikát adok hozzá. Tovább keverem, és annyi vizet teszek hozzá, amennyit szeretnék. Ha sűrűbbre szeretném csinálni a levest kevesebbet, ha lazábbra, akkor többet.
Megfűszerezem, kevés babérlevelet adok hozzá, és felforralom. Kész is a leves. Lehet pirított kenyérkockákkal vagy kiflivel tálalni, de állandó keverés mellett lazán felvert tojást is bele lehet csorgatni.