Kolbászos lencseleves kapros krumpligombóccal recept
Hozzávalók:
Leves:
- 20 dkg lencse
- 10 dkg füstölt kolbász
- 3 szál debreceni
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 közepes krumpli
- 1 ek liszt
- 1 babérlevél
- só
- 1 ek olaj
- 1 l víz
Krumpligombóc:
- 2 krumpli (közepes)
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 kis csokor kapor
- 3-4 ek liszt
- só
Elkészítése:
Leves készítése:
Az átválogatott lencsét mossuk meg. A kolbászt és a debrecenit vágjuk karikákra. A krumplit pucoljuk meg és vágjuk kockákra. A vöröshagymát vágjuk apróra.
A lencsét egy edényben öntsük fel vízzel. Adjuk hozzá a babérlevelet és kissé sózzuk. Forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük tovább.
Hevítsünk olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és dinszteljük meg. Dobjuk rá a felkarikázott kolbászt és a debrecenit. Néhány perc alatt süssük pirosra, majd emeljük ki az edényből és tegyük félre.
A hagymát szórjuk meg liszttel és pár pillanatig pirítsuk. Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és keverjük jól össze. Hagyjuk kicsit visszahűlni, majd öntsük fel egy pohár hideg vízzel. Keverjük csomómentesre, majd öntsük a lencséhez. Adjuk hozzá az elősütött kolbászkarikákat és a felkockázott krumplit. Addig főzzük, amíg a lencse és a krumpli is megpuhul, de vigyázzunk, hogy ne főzzük túl a lencsét.
Krumpligombóc készítése:
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk apró kockákra és enyhén sós vízben főzzük puhára. Ha megfőtt, szűrjük le és melegen törjük át krumplinyomóval. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt, összetört krumplit szórjuk meg pici sóval, adjuk hozzá a liszt több, mint felét, az apróra vágott kaprot és az egész tojásokat. Gyúrjuk alaposan össze, és gyúrás közben adagoljunk hozzá még annyi lisztet, hogy ne ragadjon, de könnyen formázhat tésztát kapjunk.
Nedves kézzel gyúrjunk kisebb gombócokat és enyhén sós, lobogó vízben főzzük ki őket pár perc alatt. Amikor feljönnek a víz tetejére, 3-4 percet még főzzük, majd kiemeljük, lecsepegtetjük. Tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor a tányérba merjük a levest és ráhelyezünk néhány gombócot.
Jó étvágyat!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »
Karácsonyi köretötletek: 16 biztos választás az ünnepi asztalra
A karácsonyi főételek mellett a köreteknek is fontos szerep jut az ünnepi a
Tovább olvasom »
12 karácsonyi aprósüti, ami meghitté varázsolja az ünnepet
A karácsonyi hangulatot nemcsak a díszek és a fények, hanem az édes illatok
Tovább olvasom »
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »

