Kolbászos lencseleves kapros krumpligombóccal recept

Hozzávalók:
Leves:
- 20 dkg lencse
- 10 dkg füstölt kolbász
- 3 szál debreceni
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 közepes krumpli
- 1 ek liszt
- 1 babérlevél
- só
- 1 ek olaj
- 1 l víz
Krumpligombóc:
- 2 krumpli (közepes)
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kis csokor kapor
- 3-4 ek liszt
- só
Elkészítése:
Leves készítése:
Az átválogatott lencsét mossuk meg. A kolbászt és a debrecenit vágjuk karikákra. A krumplit pucoljuk meg és vágjuk kockákra. A vöröshagymát vágjuk apróra.
A lencsét egy edényben öntsük fel vízzel. Adjuk hozzá a babérlevelet és kissé sózzuk. Forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük tovább.
Hevítsünk olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és dinszteljük meg. Dobjuk rá a felkarikázott kolbászt és a debrecenit. Néhány perc alatt süssük pirosra, majd emeljük ki az edényből és tegyük félre.
A hagymát szórjuk meg liszttel és pár pillanatig pirítsuk. Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és keverjük jól össze. Hagyjuk kicsit visszahűlni, majd öntsük fel egy pohár hideg vízzel. Keverjük csomómentesre, majd öntsük a lencséhez. Adjuk hozzá az elősütött kolbászkarikákat és a felkockázott krumplit. Addig főzzük, amíg a lencse és a krumpli is megpuhul, de vigyázzunk, hogy ne főzzük túl a lencsét.
Krumpligombóc készítése:
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk apró kockákra és enyhén sós vízben főzzük puhára. Ha megfőtt, szűrjük le és melegen törjük át krumplinyomóval. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt, összetört krumplit szórjuk meg pici sóval, adjuk hozzá a liszt több, mint felét, az apróra vágott kaprot és az egész tojásokat. Gyúrjuk alaposan össze, és gyúrás közben adagoljunk hozzá még annyi lisztet, hogy ne ragadjon, de könnyen formázhat tésztát kapjunk.
Nedves kézzel gyúrjunk kisebb gombócokat és enyhén sós, lobogó vízben főzzük ki őket pár perc alatt. Amikor feljönnek a víz tetejére, 3-4 percet még főzzük, majd kiemeljük, lecsepegtetjük. Tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor a tányérba merjük a levest és ráhelyezünk néhány gombócot.
Jó étvágyat!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »