Gombakrémleves recept
Hozzávalók:
- 50 dkg csiperke
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 közepes szem krumpli
- 3 ek olaj
- 2 dl főzőtejszín
- 1 csapott kk só
- 3-4 tekerés bors
- 6 dl víz (esetleg zöldség alaplé)
Elkészítése:
Minden zöldséget alaposan megtisztítunk. A vöröshagymát felkockázzuk, nem szükséges túl apróra, a krumplit és a gombát feldaraboljuk. (Utóbbiból 1-2 darabot félreteszünk a díszítéshez). Egy kisebb fazékban az olajat felforrósítjuk, a vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta.
Hozzáadjuk a gombát, a krumplit és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. (Nekem ez pont 6 dl volt.) Ízesítjük sóval, borssal. Fedő alatt addig főzzük, míg a krumpli megpuhul.
Ezután a tűzről lehúzva botmixerrel pépesítjük. Belecsorgatjuk a tejszínt, majd a tűzre visszatéve hagyjuk pár percet főni.
Kevés olajon megpirítjuk a díszítéshez félretett gombaszeleteket, majd a meleg levest ezzel együtt kínáljuk.
Tipp:
Valamikor régen készítettem már gombakrémlevest, de az sem ízre, sem kinézetre nem volt még jónak sem mondható. Aztán eltelt pár év és most újból próbálkoztam. Sűrítőnek krumplit használtam és tejszínnel krémesítettem. Fűszernek csak sót és borsot szórtam bele, nem szerettem volna, ha a gomba ízét bármi elnyomja. Nekem nagyon ízlett. Jól esett egy tányér krémes forróság ebben a zord, jeges időben. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá pirított kenyérkockát, esetleg reszelt, füstölt sajtot is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »

