Kenyértölcsér recept
Ők is elkészítették

Kenyérke formája nagyon megtetszett Limaránál (tőle csentem az ötletet) a tészta receptjével játszottam kicsit. Vidám, jópofa kiegészítője lett könnyű ebédünknek. Különösen a két kicsi értékelte az újdonságot, igaz először trombitának használták :)
Hozzávalók 12 db-hoz:
- 25 dkg liszt
- 1 dkg friss élesztő
- 1 csipetnyi só
- 1 tk cukor
- 1,25 dl langyos víz
- 1 ek olaj
- 1 kk friss/szárított oreganó (opcionális)
Kenéshez:
- tojás
Elkészítése:
Langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. Az olajat és sót is hozzákeverjük, majd lisztet is hozzáadagoljuk. Ízlés szerint oregánóval pikánsabbá tehetjük leendő tölcséreinket. Alaposan kidolgozzuk tésztánkat és letakarva meleg helyen kelni hagyjuk( kb 20 perc). Amikor szépen feljön a tésztánk, újból átgyúrjuk, ezzel a levegőt kipréseljük belőle. Újbóli kelesztés következik (kb 20 perc).
Mivel nekem nincs tölcsér formám így nekiláttam gyorsan papírguriga, ragasztó szalag és alufólia felhasználásával a formagyártásnak :)
Sütőt 180°C-ra, légkeverésre állítjuk.
A tészta másodszorra is megkelt- téglalap alakúra nyújtjuk és pizzavágó segítségével 2 cm-es csíkokra vágjuk, majd ezeket a csíkokat szépen feltekerjük a tölcsér formáinkra. Sütőpapírral bélelt tepsire állítva,tojással lekenjük. Szezámaggal is megszórhatjuk (ez nekem kimaradt) 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tipp:
Sütőből kivéve pár percet pihentessük a tölcsérkéket, mert így egyszerűbb egy enyhe csavaró mozdulattal eltávolítani az alufóliás formákat.
Felhasználását fantáziátokra bízom. Én friss majonézes salátával töltöttem és rántott hagymakarikákkal kínáltam. Kicsit csak úgy magában is szívesen elmajszolták :)
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »