Citromos csiga recept
Domi kicsi fiam volt soron a sütiválasztásban. Nem igazán szereti a krémes és habos dolgokat, így sejtettem valami keksznél vagy linzernél fogunk kikötni :) Ezekre a színes kis csigákra esett a választása. Fincsik lettek és jó móka volt az elkészítésük.
Hozzávalók 40 db kekszhez:
- 8 dkg porcukor
- 15 dkg puha vaj
- 1 citrom
- 20 dkg finomliszt
- 2 ek tej
- 1 kk vanília aroma
- rózsaszín ételfesték vagy 1 kiskanál málnaszörp
Elkészítése:
A porcukrot a vajjal krémesre keverjük, majd a citrom reszelt héjával ízesítjük.A masszához adjuk a lisztet, a tejet- és jó alaposan összedolgozzuk.
A keveréket két részre osztjuk. Egyikbe cseppentsünk rózsaszín ételfestéket vagy málnaszörpöt. Addig keverjük amíg teljesen egynemű rózsaszín nem lesz.
Mindkét masszából külön-külön tésztát gyúrunk és fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
Lisztezzük be a gyúródeszkát és a sodrófát is, majd mindkét tésztát 25 X 15 cm nagyságú téglalapra és kb 3 mm vastagságúra nyújtsuk ki. Én más módszert alkalmazok. Két nejlon zacskót hosszabb oldalán félbe vágok, a tésztát két zacskó közé téve nyújtom ki, így nem kell pluszban liszteznem valamint könnyebben dolgozok a tésztával a tekerésnél is jobb :)
A fehér tésztát kicsi vízzel lekenjük, majd a rózsaszín tésztát óvatosan ráhelyezzük, széleit éles késsel levágjuk, majd hosszabbik oldalától szorosan felcsavarjuk. A tekercset fóliába göngyölve, hűtőben újabb 30 percet pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 180 °C -ra. Közben a tésztatekercset szeljük 5 mm-es karikákra, majd az így kapott csigákat sütőpapíros tepsibe fektetjük.
A csigák 12-15 perc alatt megsülnek. Szedőlapát segítségével rácsra tesszük hűlni.