Bagolyfiókák vaníliás tésztából recept
Hozzávalók:
- 2 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 12,5 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 35 dkg liszt
- 1 kk sütőpor
- csipet só
- 60 db csokicsepp a szemeknek (esetleg mazsola is lehet)
- 30 egész török mogyoró (esetleg mandula is lehet)
Szükség lesz még:
- 1 közepes pogácsa szaggatóra
- 1 villára
Elkészítése:
A szoba hőmérsékletű margarint habosra keverjük a tojásokkal, a cukorral és a vaníliás cukorral. Egy másik edényben a liszthez szórjuk a sót és a sütőport, majd összekavarjuk. A margarinos masszához szórjuk a sütőporos lisztet. Alaposan összedolgozzuk. Ne ijedjünk meg, elég lágy lesz a tészta. Tegyük a hűtőbe pihenni 1 órára.
Erősen lisztezett felületen nyújtsuk ki 3 mm vastagra (én 3 részre vettem a tésztát és egyenként nyújtottam ki, hogy könnyebb legyen vele dolgozni).
Szaggassunk ki közepes méretű korongokat. A hulladék tésztából hengergessünk apró golyókat, ezek lesznek a szemek.
Tegyük egymás mellé, középre a korongra, majd kissé nyomjuk laposra. Tegyünk a szemek közepére 1-1 csokicseppet, azt is kicsit nyomjuk a tésztába. Egy szem török mogyorót állítsunk élére a két szem alá.
A pogácsa szaggatóval nyomjunk a fióka két oldalára 1-1 félkör alakú bevágást, de ne metsszük át teljesen, majd egy villa hegyét nyomjuk a tésztába két helyen, ezek lesznek a lábak.
Óvatosan tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe kicsit távol egymástól. Előmelegített sütőben 180 fokon 7-8 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Vigyázzunk, mert hamar megpirul és akkor kemény lesz.
Hagyjuk kihűlni. Vigyázzunk, mert melegen a csokicsepp elkenődhet, ha hozzáérünk. 30 fióka született ebből az adagból.
Tipp:
A fiókák készítése lépésekben megtekinthető a blogon.