A legegyszerűbb diétás párolt káposzta recept

Hozzávalók:
- 1 ek szorbit (cukor helyettesítő, gyógyszertárban kapható)
- 1 fej káposzta
- 1 fej hagyma
- 1 mk köménymag
- só
- őrölt bors
- 1 ek almaecet
- 1 ek olívaolaj
Elkészítése:
A káposztát késsel vékony csíkokra vágom. Lehet gyalulni is, de akkor megvagdosom, mert nem szeretem a hosszú szálakat!
Megsózom, majd fél óráig állni hagyom. Közben félkarikákra vágom a hagymát.
Kevés olíva olajon kipattogtatom a köménymagot, majd hozzáadom a hagymát. Jól összekeverem, hogy a kömény meg ne pörkölődjön, és mikor enyhén üveges, a kis levet engedett káposztát is a fazékba teszem.
Fontos! 1 fej káposztához legalább 10 literes fazekat válasszunk, mert a szálas káposzta sok helyet foglal!
Megborsozzuk, almaecetet öntünk hozzá, és időnként megkeverve fedő alatt pároljuk. Húsz perc után a szorbitot is hozzátesszük, majd ismét elkeverjük. Továbbra is fedő alatt pároljuk, és pár perc múlva megkóstoljuk. Ha valamelyik fűszer ízét kevésnek tartjuk, pótoljuk. Ha nagyon cukrosnak találjuk, (ebben az esetben ez nem lehet, a kevés édesítőszer miatt) sóval, ha sósnak, szorbittal egyenlítjük ki az ízét. Ha túl fűszeresnek érezzük, 1 dl száraz borral lágyabbá tehetjük ízét.
A végén a fedőt levéve, sűrűbben megkavarva hagyjuk, hogy alóla elpárologjon a lé, amit a káposzta engedett.
Tipp:
Mivel nagyon kedvelem a párolt káposztát, csak ritkán készítem ezt a legegyszerűbb verziót. Többnyire sárgarépát, különféle gyümölcsöket, aszalt gyümölcsöt, és paradicsomot, valamint borokat, pezsgőt is adok a párolt káposztához. Ezek alkoholtartalma a főzés közben elpárolog, csak az aroma marad a párolt káposztában. Isteni finom tokaji aszúval is!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »