A legegyszerűbb diétás párolt káposzta recept

Hozzávalók:
- 1 ek szorbit (cukor helyettesítő, gyógyszertárban kapható)
- 1 fej káposzta
- 1 fej hagyma
- 1 mk köménymag
- só
- őrölt bors
- 1 ek almaecet
- 1 ek olívaolaj
Elkészítése:
A káposztát késsel vékony csíkokra vágom. Lehet gyalulni is, de akkor megvagdosom, mert nem szeretem a hosszú szálakat!
Megsózom, majd fél óráig állni hagyom. Közben félkarikákra vágom a hagymát.
Kevés olíva olajon kipattogtatom a köménymagot, majd hozzáadom a hagymát. Jól összekeverem, hogy a kömény meg ne pörkölődjön, és mikor enyhén üveges, a kis levet engedett káposztát is a fazékba teszem.
Fontos! 1 fej káposztához legalább 10 literes fazekat válasszunk, mert a szálas káposzta sok helyet foglal!
Megborsozzuk, almaecetet öntünk hozzá, és időnként megkeverve fedő alatt pároljuk. Húsz perc után a szorbitot is hozzátesszük, majd ismét elkeverjük. Továbbra is fedő alatt pároljuk, és pár perc múlva megkóstoljuk. Ha valamelyik fűszer ízét kevésnek tartjuk, pótoljuk. Ha nagyon cukrosnak találjuk, (ebben az esetben ez nem lehet, a kevés édesítőszer miatt) sóval, ha sósnak, szorbittal egyenlítjük ki az ízét. Ha túl fűszeresnek érezzük, 1 dl száraz borral lágyabbá tehetjük ízét.
A végén a fedőt levéve, sűrűbben megkavarva hagyjuk, hogy alóla elpárologjon a lé, amit a káposzta engedett.
Tipp:
Mivel nagyon kedvelem a párolt káposztát, csak ritkán készítem ezt a legegyszerűbb verziót. Többnyire sárgarépát, különféle gyümölcsöket, aszalt gyümölcsöt, és paradicsomot, valamint borokat, pezsgőt is adok a párolt káposztához. Ezek alkoholtartalma a főzés közben elpárolog, csak az aroma marad a párolt káposztában. Isteni finom tokaji aszúval is!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »