A legegyszerűbb diétás párolt káposzta recept
Hozzávalók:
- 1 ek szorbit (cukor helyettesítő, gyógyszertárban kapható)
- 1 fej káposzta
- 1 fej hagyma
- 1 mk köménymag
- só
- őrölt bors
- 1 ek almaecet
- 1 ek olívaolaj
Elkészítése:
A káposztát késsel vékony csíkokra vágom. Lehet gyalulni is, de akkor megvagdosom, mert nem szeretem a hosszú szálakat!
Megsózom, majd fél óráig állni hagyom. Közben félkarikákra vágom a hagymát.
Kevés olíva olajon kipattogtatom a köménymagot, majd hozzáadom a hagymát. Jól összekeverem, hogy a kömény meg ne pörkölődjön, és mikor enyhén üveges, a kis levet engedett káposztát is a fazékba teszem.
Fontos! 1 fej káposztához legalább 10 literes fazekat válasszunk, mert a szálas káposzta sok helyet foglal!
Megborsozzuk, almaecetet öntünk hozzá, és időnként megkeverve fedő alatt pároljuk. Húsz perc után a szorbitot is hozzátesszük, majd ismét elkeverjük. Továbbra is fedő alatt pároljuk, és pár perc múlva megkóstoljuk. Ha valamelyik fűszer ízét kevésnek tartjuk, pótoljuk. Ha nagyon cukrosnak találjuk, (ebben az esetben ez nem lehet, a kevés édesítőszer miatt) sóval, ha sósnak, szorbittal egyenlítjük ki az ízét. Ha túl fűszeresnek érezzük, 1 dl száraz borral lágyabbá tehetjük ízét.
A végén a fedőt levéve, sűrűbben megkavarva hagyjuk, hogy alóla elpárologjon a lé, amit a káposzta engedett.
Tipp:
Mivel nagyon kedvelem a párolt káposztát, csak ritkán készítem ezt a legegyszerűbb verziót. Többnyire sárgarépát, különféle gyümölcsöket, aszalt gyümölcsöt, és paradicsomot, valamint borokat, pezsgőt is adok a párolt káposztához. Ezek alkoholtartalma a főzés közben elpárolog, csak az aroma marad a párolt káposztában. Isteni finom tokaji aszúval is!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »


