Mentaszörp recept

Hozzávalók:
- 2 nagy marék friss mentalevél
- 2 nagyobb kezeletlen citrom
- 2 liter csapvíz
- 1,5 kg cukor
- 1 kis tasak citromsav
Elkészítése:
A leöblített mentaleveleket egy fazékba rakjuk, rákarikázzuk a megtisztított (lehetőleg kezeletlen) citromokat, és felengedjük 2 liter vízzel.
Lefedve hűvös helyre (hűtőbe) rakjuk, és gyakran megkeverjük. A második napon átszűrjük. Erre a legjobb egy textil pelenka.
Feltesszük főni, hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat. Közepes lángon, kavargatva kb. 20-25 percet főzzük. Az előkészített üvegekbe töltjük, lezárjuk.
Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Az előző évben már készítettem mentaszörpöt, annak is nagy sikere lett, de most egy másik módon álltam neki, mégpedig a bodzavirág szörp mintájára. Bár már hetek óta fogyasztjuk, a blogra még csak most kerül fel. Az étkezések után mindenkinek készítek egy nagy pohárral, amibe a család egyöntetűen kér egy friss citrom karikát és színes szívószálat :-) A hígítási arány ízlés függő, mi jó édesen szeretjük.
Ebből az adagból nekem 2,5 liter tömény szörp lett. Színre egész világos, inkább a limonádéhoz hasonlítható. Nem tettem bele tartósítószert, de ha valaki hosszabb távra tervez, mondjuk télre, akkor érdemes egy csapott kávéskanálnyi nátrium-benzoátot tenni bele, mikor lehúzzuk a tűzről, és mielőtt az üvegekbe kerül.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »