Limoncello recept
Hozzávalók 2 literhez:
- 8 db citrom
- 1 liter 90 %-os alkohol
- 60 dkg cukor
- 1 liter víz
Elkészítése:
Az első lépés alaposan, meleg vízben lemosni a citromokat, ha szükséges, kefével is sikálgassuk le a héját, hogy minden szennyeződéstől mentes legyen.
Az alkoholt öntsük egy széles szájú üvegbe (4 dl-t tegyünk félre későbbre), amit jól le lehet zárni, benne a citrom lehámozott héjával. Jó minőségű alkoholt használjunk, hogy a likőrünk ne váljék jéggé, amikor betesszük a mélyhűtőbe.
Az üveget hagyjuk állni sötét helyen. Szobahőmérsékleten folyik a citromhéj fermentálódása, és szép lassan átveszi az alkohol a citromhéj sárga színét és aromáját.
Megközelítőleg 1 hónapig kell pihennie, majd azzal folytatódik, hogy a citrom héjához hozzáöntjük a fazékban külön cukorral felforralt vizet, és hozzáadjuk a félretett alkoholt. Újabb 1 hónapos pihentetés következik.
30-40 nap után az egészet átszűrjük üvegekbe, a hátramaradt citromhéjat kidobjuk, és az üvegeket hűtőbe vagy mélyhűtőbe rakjuk. Ekkor készen van a likőr, minden adalék és ízesítő nélkül fel lehet szolgálni, úgy ahogy van.
Tipp:
Ez a likőr az olaszok kedvenc likőrje.