Frissítő limonádé mentával recept
Hozzávalók:
Cukorszirup alaprecept:
- 25 dkg cukor
- 2 dl víz
Limonádé (1,75 l kancsóhoz):
- 2,5 citrom (kezeletlen héjú)
- 1,5 lime (kezeletlen héjú)
- 3 ek cukorszirup (ízlés szerint mehet több is)
- 2-3 ág friss menta
- mentes, vagy szénsavas ásványvíz
- jég
Elkészítése:
Mivel a jó limonádé alapja a cukorszirup, ezért érdemes belőle egyszerre többet készíteni, mert a maradékot lezárt üvegben a hűtőben tárolhatjuk, és felhasználhatjuk a következő adag limonádéhoz, vagy bármilyen koktélhoz.
Cukorszirup alaprecept:
25 dkg cukrot 2 dl vízzel egy kis edénybe tesszük, és közepes lángon felforraljuk, míg a cukor teljesen elolvad. Mikor elkészült, lehűtjük, és úgy dolgozunk vele tovább.
A kancsóba egy maréknyi jeget teszünk, hozzáadjuk a két citrom és egy lime kifacsart levét.
A cukorszirupból először hozzáadunk 3 evőkanállal, ha esetleg kevés, ezt később ízlés szerint adagoljuk.
A mentaágakat leöblítjük, a leveleit leszedjük, és beletesszük a kancsóba. A fél citromot és fél lime-ot vékony karikákra vágjuk, és szintén a kancsóba tesszük. Az egészet egy hosszabb kanállal jól elkeverjük úgy, hogy a jég a mentaleveleket és citrom, lime karikákat is megtörje kissé, hogy kiadják az aromájukat.
Az egészet felöntjük behűtött, ízlés szerint szénsavas, vagy mentes ásványvízzel. Elkeverjük, poharakba öntjük, és már kínálhatjuk is.
Ha esetleg nem fogy el pillantok alatt a kancsó tartalma, tegyük be a hűtőbe. De ne tároljuk ott órákig, mert a citrom héja és a menta nagyon kiázik, és kesernyéssé válik.