Tepsis cukkini recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- egy fél közepes cukkini
- két közepes nagyságú paradicsom
- 6 db koktél paradicsom
- egy nagy marék színes paprika
- egy lila hagyma
- két gerezd fokhagyma
- két
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - két evőkanál tejföl
- egy marék reszelt sajt ( Cserpes fonottka és ementáli sajt)
- fél tömlős krémsajt
- egy evőkanál zsemlemorzsa
- só, bors
- egy evőkanál olaj
- egy kisebb dió nagyságú vaj
Elkészítése:
Jól megmossuk, majd felkarikázzuk a zöldségeket. A cukkinit egy picit lesózzuk és hagyjuk 10 percig állni, ezalatt a többi hozzávalót szeljük. A fokhagymát apróra vágjuk.
Kiolajazzuk a tepsit, a tepsi oldalát bekenjük vajjal és belerétegezzük a zöldségeket, alól tesszük a cukkinit, majd a fokhagymát, paprikát,paradicsomot, újból cukkinit, megszórjuk borssal. Néhány szelet koktélparadicsomot félreteszünk. (A fenti képbe kattintva látható a tepsibe rakás folyamata)
A zöldségre tesszük a következő öntetet: két tojást habosra verünk, hozzáadjuk a tejfölt, a sajtokat, valamint a zsemlemorzsát. Ízesítjük sóval, kis borssal. Majd nyakon öntjük a zöldségeket, a tetejére teszünk néhány szelet paradicsomot és forró sütőbe toljuk és készre sütjük . ( Nálam 180 fokos légkeveréses sütőben 30 percig sült.)
A cukkini fogyasztás előnyei?
Alacsony kalóriatartalom:
A cukkini nagyrészt vízből áll, így alacsony kalóriatartalmú, ami ideális azok számára, akik a testsúlyukat próbálják kontrollálni.
Rostban gazdag:
A cukkini rostban gazdag, amely segíthet a jóllakottság érzésének növelésében, csökkentve ezzel az étkezések közti nassolást. A rostok emellett támogatják az egészséges emésztést és javítják a szív-érrendszeri egészséget.
Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag:
A cukkini B-vitaminokat (főleg B6-vitamint), valamint K-vitamint, C-vitamint, káliumot, magnéziumot és mangánt tartalmaz. Ezek az összetevők hozzájárulnak az általános egészség megőrzéséhez, támogatják az immunrendszert, és elősegítik a sejtek megfelelő működését.
Antioxidánsokban gazdag:
A cukkini számos antioxidánst tartalmaz, beleértve a C-vitamint és a béta-karotint. Az antioxidánsok segíthetnek a szervezetben keletkező szabad gyökök elleni védekezésben, amelyek a sejtkárosodást okozhatják.
Szív-érrendszeri egészség:
A cukkini magas rost- és káliumtartalma, valamint az alacsony nátriumszintje segít a vérnyomás szabályozásában, ami fontos a szív-érrendszeri egészség fenntartásához.
Egészséges szemek:
A cukkini lutein és zeaxantin nevű antioxidánsokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a szem egészségének megőrzéséhez, és segíthetnek a szürkehályog és a makula degeneráció kockázatának csökkentésében.
Összefoglalva, a cukkini nemcsak finom, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik, ezért érdemes beépíteni a mindennapi étrendbe.
Tipp:
Kombinálható gombával is. Bármilyen sajtot fel lehet használni.
Ha energiaszegényebb változatot szeretnénk akkor használjunk Anikó sajtot, vagy köményes sajtot, illetve mozzarellát.
Önállóételként, de köretként is fogyasztható.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »

