Sajtos krumpligolyó recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg krumpli (tisztítás előtt mért súly)
- 1 nagyobb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 20 dkg reszelt sajt (nekem csak 16 volt)
- 1 csapott kk só
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 0,5 kk házi fokhagymakrém (esetleg 2 gerezd fokhagyma)
- 15 dkg liszt
- Kb. 1 dl zsemlemorzsa
- Olaj a sütéshez
Elkészítése:
A megtisztított krumplit apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, és krumpli törővel áttörjük.
Míg egy picit hűl, lereszeljük a sajtot, kimérjük a lisztet, egy tálba szórjuk a zsemlemorzsát.
A krumplit ízesítjük sóval, szerecsendióval, fokhagymakrémmel (zúzott fokhagymával), majd hozzáadjuk a tojást. Simára keverjük, majd a reszelt sajtot is beleszórjuk.
Végül a lisztet kanalanként hozzáadjuk, és jól kikeverjük. Kézzel diónyi darabokat tépünk, majd golyókat sodrunk belőle és megforgatjuk a zsemlemorzsába.
Bő olajat forrósítunk, majd pár perc alatt közepes lángos világos barnára sütjük. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni. Melegen, fokhagymás mártogatóval, esetleg friss salátával kínáljuk.
Tipp:
Minden hónapban áttanulmányozom a frissen megjelenő Kifőztük magazint. A januári számban találtam egy remek receptet Viki blogjáról. Mivel minden formában nagy kedvenc a krumpli, elhatároztam, hogy kipróbálom. Nem volt csak egy picit kevesebb sajt a hűtőben, de így is szuper lett. A nyers tésztával könnyű volt bánni, simán tudtam kézzel formázni. Bár nem sok zsemlemorzsa tapadt rá, de így is tökéletesre sikerült. Még sütés közben kikavartam egy kis fokhagymás mártogatóst, mi azzal fogyasztottuk, de el tudom képzelni friss salátával vagy egy főzelék feltétjeként is. Még melegen nyúlós benne a sajt, de nekem langyosan még jobban ízlett.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

