Sajtos cukkinilepénykék recept
Hozzávalók:
- 2 közepes, zsenge cukkini (reszelve mérve kb. 40 dkg)
- 1 csapott kk só
- 2 közepes FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 púpos ek liszt
- 10 dkg trappista sajt
- 1 tk házi fokhagymakrém
- 1 nagy csipet őrölt bors
- 3-4 ek olaj
Elkészítése:
A megtisztított cukkinikat a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Ha nem kedveljük, az apró magvas közepét eltávolíthatjuk. Megszórjuk sóval, és kb. 15 percre félretesszük.
Ezután kicsavarjuk, és fűszerezzük a borssal, fokhagymakrémmel. Hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, és belereszeljük a sajtot. Alaposan összeforgatjuk.
Egy serpenyőben kb. 3 evőkanál olajat forrósítunk. Veszünk a kezünkbe egy nagyobb fasírtgolyónyi adagot, és ellapogatjuk. A forró olajba fektetjük, és pár perc alatt, közepesnél kisebb lángon mindkét oldalát szép barnára sütjük. Sütés közben pótoljuk az olajat. Konyhai papírtörlőre rakjuk, és hagyjuk a felesleges olajat elszivárogni.
Melegen, azonnal kínáljuk.
Tipp:
Lassan, szépen beindulnak a kertben a cukkinibokrok, és már lehet szedni róluk friss, zsenge cukkinit. Két közepes darabból most sajtos lepénykéket sütöttem. Kínálhatjuk feltétként főzelékhez, vagy fogyaszthatjuk önálló fogásként egy kis fokhagymás mártogatós társaságában.
14 db lepényke lett ebből az adagból.
A sajtos cukkinilepénykék kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 5 g
Zsír: 14 g