Gombás lencsefasírt recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 10-12 db fasírthoz:
- 20 dkg lencse
- 20 dkg gomba
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy) - 1 db vöröshagyma (kisebb)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk só
- 1 db zöldségleveskocka
- 1 mk pirospaprika
- 1 tk köménymag
- őrölt bors (ízlés szerint)
- 2 ek mogyoróolaj (vagy étolaj)
Elkészítése:
A lencsét válogassuk át, majd alaposan mossuk meg. Ezután tegyük fel főni annyi vízbe, hogy jól ellepje. A főzőlébe tegyük bele a leveskockát és kb. egy teáskanál sót, majd főzzük puhára. Arra figyeljünk nehogy szétfőjenek a lencseszemek. Amikor már kellően megpuhult, szűrjük le a levet, majd a lencsét hűtsük ki teljesen.
A gombát, és a vöröshagymát vágjuk fel apróra. Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd pároljuk üvegesre a hagymát. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott gombát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk még zsírjára sül. (közben többször keverjük meg) A készre párolódott gombát ezután szintén hűtsük ki teljesen.
A köménymagot egy teflon serpenyőbe pár pillanat alatt pörköljük meg, majd egy mozsárban törjük össze.
Egy tálba tegyük bele a kihűlt lencsét, majd adjuk hozzá a szintén kihűlt gombát, a zsemlemorzsát, a köménymagot, sót, pirospaprikát, ízlés szerint őrölt borsot, és az egész tojást. Ezután kézzel, alaposan gyúrjuk össze úgy, hogy egy formázható masszát kapjunk. (amennyiben túl száraz lenne a massza, akkor kanalazzunk hozzá a lencse főzőlevéből egy-két evőkanálnyit)
Az összegyúrt masszából, nedves kézzel formázzunk pogácsákat, majd forgassuk bele zsemlemorzsába.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg mogyoróolajjal. Ezután helyezzük rá a megformázott lencsepogácsákat, majd mindegyiket spricceljük meg szintén mogyoróolajjal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)
Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd ízlés szerint körettel, és salátával kínáljuk. Én csak céklasalátával tálaltam, így is nagyon laktató volt.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »

