Gombás lencsefasírt recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók 10-12 db fasírthoz:
- 20 dkg lencse
- 20 dkg gomba
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
- 1 db vöröshagyma (kisebb)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk só
- 1 db zöldségleveskocka
- 1 mk pirospaprika
- 1 tk köménymag
- őrölt bors (ízlés szerint)
- 2 ek mogyoróolaj (vagy étolaj)
Elkészítése:
A lencsét válogassuk át, majd alaposan mossuk meg. Ezután tegyük fel főni annyi vízbe, hogy jól ellepje. A főzőlébe tegyük bele a leveskockát és kb. egy teáskanál sót, majd főzzük puhára. Arra figyeljünk nehogy szétfőjenek a lencseszemek. Amikor már kellően megpuhult, szűrjük le a levet, majd a lencsét hűtsük ki teljesen.
A gombát, és a vöröshagymát vágjuk fel apróra. Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd pároljuk üvegesre a hagymát. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott gombát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk még zsírjára sül. (közben többször keverjük meg) A készre párolódott gombát ezután szintén hűtsük ki teljesen.
A köménymagot egy teflon serpenyőbe pár pillanat alatt pörköljük meg, majd egy mozsárban törjük össze.
Egy tálba tegyük bele a kihűlt lencsét, majd adjuk hozzá a szintén kihűlt gombát, a zsemlemorzsát, a köménymagot, sót, pirospaprikát, ízlés szerint őrölt borsot, és az egész tojást. Ezután kézzel, alaposan gyúrjuk össze úgy, hogy egy formázható masszát kapjunk. (amennyiben túl száraz lenne a massza, akkor kanalazzunk hozzá a lencse főzőlevéből egy-két evőkanálnyit)
Az összegyúrt masszából, nedves kézzel formázzunk pogácsákat, majd forgassuk bele zsemlemorzsába.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg mogyoróolajjal. Ezután helyezzük rá a megformázott lencsepogácsákat, majd mindegyiket spricceljük meg szintén mogyoróolajjal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)
Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd ízlés szerint körettel, és salátával kínáljuk. Én csak céklasalátával tálaltam, így is nagyon laktató volt.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »