Svéd hidegtál torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- toast kenyér (nagy szeletű)
- francia saláta
- sonka és főtt füstölt tarja (vékony szeletek)
- halpástétom (hozzávalók lentebb)
Halpástétomhoz:
- 4 olajos halkonzerv
- citrom
- 25 dkg vaj/margarin
- kevés tejföl
- só
- bors
Díszítéshez ötletek:
- pirított bacon kocka
- sonka
- olajbogyó
- paradicsom
- paprika
- uborka
- narancs
- petrezselyemzöld
- citrom
Elkészítése:
Kezdjük a halpástétommal, melyet akár előző este is összeállíthatunk. A halról leöntjük a levét, összetörjük egy villával, hozzáadjuk a kockákra vágott vajat/margarint, a citrom kifacsart levét. Botmixerrel összedolgozzuk (ennek hiányában villával/kézzel). Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és egy kevés tejfölt adunk hozzá. (Ne sokat, mert a pástétomnak sűrűnek kell maradnia.) Elkeverjük, és hűtőbe tesszük felhasználásig.
A torta összeállítása:
Egy tálcára elhelyezzük a kenyérszeleteket szorosan egymás mellé, és elkezdjük megkenni a halpástétommal, majd a francia salátával. Szépen rétegezzük: egy ilyen egy olyan.
Amikor úgy gondoljuk, hogy már jó magas a tortánk, akkor a tetejét halpástétommal lezárjuk, befedjük a sonkával meg a főtt, füstölt tarjával. Újból megkenjük pástétommal, de most már mindenhol: tetejét és oldalait is. Mehet rá a salátalevél, hogy jól ráragadjon, ezután pedig lehet díszíteni kedvünk szerint.
Ha elkészült, tegyük be a hűtőbe min 4-5 órára, hogy jól összeálljon.
Sztori:
Sziasztok. Most egy svéd különlegességet fogok megosztani veletek. Hidegtál torta. Ennek a tortának van egy kis sztorija. Volt szerencsém személyesen meg kóstolni a svéd konyhát mivel ott dolgoztam. Ezt a tortát is ott ismertem meg méghozzá úgy, hogy ahol dolgoztam a svéd villanyszerelők miatt túlóráznunk kellet igaz nem sokat, de volt egy hibájuk és ezt korrigálni kellet. Emiatt másnap a svéd villanyszerelők főnöke hozott nekünk egy hidegtál tortát, szép gesztus volt tőle. Amikor megláttam a tortát az állam leeset mondtam is a srácoknak haza megyek, és ezt megcsinálom a családnak, így is történt, el volt ájulva mindenki főleg az anyukám azt mondta lassan leckét kell vennie tőlem olyan finomságokkal, halmozom el. Nos, eredetileg a svédek rák pástétomot használtak a tortához, de mivel nálunk nem nagyon lehet kapni, és ha lehet is, akkor arany árba mérik, így maradt a sima halpástétom, amit én csináltam házilag. Ahhoz hogy jó gazdag legyen e torta én belevittem a szeletek közé francia salátát is.