Aszpik a négyzeten recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 szál sárgarépa (zsülienre vágva)
- 1/8 uborka (vékonyan felcsíkozva)
- 4 szelet sonka (felcsíkozva)
- 200 g konzerv kukorica
- 1 csomag színtelen növényi zselatin
- 0,5 l hús alaplé
Elkészítése:
A tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, majd a formától függően feldaraboljuk. A zselatint a használati útmutató alapján készítjük el hús alaplével elkeverve. (Kocsonyalé is használható hozzá, ez esetben zselatinporra nincs szükség.)
Kevés zselatinos alaplevet öntünk a forma aljára, majd először a tojásokat rendezzük el esztétikusan rajta. (A rétegezés mindenkinek saját ízlése szerint történik, de szükséges minden réteg után szilárdulásig hűteni!)
Ezután vékonyra csíkozott sonka, uborka, és sárgarépa került a formába. Erre is hús alaplé, és a zselésítő por keveréke került. Újabb hűtés után a megmaradt zselésítővel elvegyített hús alaplét elkeverjük a csilis kukoricakonzervvel, majd az egész a forma tetejére terítjük. Szilárdulásig a hűtőben pihentetjük.
Ha szilikonos formát használunk, úgy a legkönnyebb tálalni, mert akkor csak rövid időre meleg (nem forró!) vízbe kell mártani, és közvetlenül a tálalásra elkészített tányérra helyezni, majd a formából kinyomni az aszpikos különlegességünket.
Tanácsos a tálaló tányért felülről ráfektetni, majd hirtelen megfordítani a formával. Az összeállításnak csak saját fantáziád szabhat határt.
Az ünnepi asztal dísze lehet, de nem sokáig, hiszen hamar elfogy.