Halászlé és sült hal burgonya salátával recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- Egy 2kg-os ponty
- 6 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 kg burgonya
- 3 nagyobb sárgarépa
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 dl paradicsom lé
- 2 evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 db zöld csípős paprika
- petrezselyem zöldje
- só
- bors
- babér levél
- liszt és étolaj a hal sütéséhez
Elkészítése:
A pontyot megtisztítjuk, farkát, fejét és 1-2 szeletet félreteszünk a leveshez. A sütni való szeleteket mindkét oldalán megsózzuk és félretesszük sütésig.
5 fej hagymát és 2 gerezd fokhagymát apróra vágunk és kevés olajon megpirítjuk. Közben megpucoljuk a sárgarépát, 2 nagyobb burgonyát és apróra lereszeljük. Mikor a hagyma szép sárgás-barna, hozzáadjuk a lereszelt hozzávalókat egy nagy kanál sót és felöntjük fél liter vízzel.40 percig főzzük és közben az elforrt vizet pótoljuk!
A maradék burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük. A salátához a 2 fej vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát és a petrezselyem zöldjét felaprózzuk, ráteszünk 4 kanál olajat, borsot, pici sót és 1 kanál ételecetet, és állni hagyjuk. A burgonya ha megfőtt, leöntjük a levét és és összekeverjük a salátaöntetünkkel.
A halászléhez a megfőtt hagymát levesszűrőn átpaszíroljuk (vagy turmixoljuk). Visszatesszük főni, ráteszünk 2 kanál piros paprikát, beleteszünk 1-2 babér levelet, 2 dl paradicsom lét és 1 liter vizet. Ha felforrt beletesszük a leveshez való halaprólékot és a csípős paprikát. Amikor újból felforrt, csak 10 percig főzzük és tegyük félre.
A sütéshez forrósítsuk meg az olajat, a halszeleteket forgassuk bele pirospaprikával összekevert lisztbe és süssük mind két oldalát szép pirosra. Szedjük ki zsírpapírra vagy szalvétára.