Mákos galuska recept
Hozzávalók:
- 60 dkg sima liszt
- fél csomag friss élesztő
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál vaj
- 2 dl tej
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 1 csipetnyi só
- 1 pohárnyi margarin
- 1 dl tej
- 20 dkg darált mák
- 5 dkg cukor
- félmaréknyi mazsola
- 1 db citrom lereszelt héja
Elkészítés:
Morzsoljuk le az élesztőt egy pohárba, és öntsük fel félpohárnyi langyos vízzel, majd keverjük össze cukorral. Egy keverő tálba szórjuk a lisztet, és egy csipetnyi sóval ízesítsük. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, majd dagasztógéppel kezdjük el dagasztani. Kis adagokban adjuk hozzá a langyos tejet, a FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgáját és egy szobahőmérsékletű vajat. Addig keverjük, míg a tészta az edény faláról le nem válik, majd langyos helyen tároljuk és kelesszük a kétszeresére.
Tegyünk darált mákot, cukrot, reszelt citromhéjat és mazsolát egy tálba, majd keverjük össze. Öntsük rá a forró tejet és egy-két percig hagyjuk főni kis lángon.
Ha megkelt a tészta tegyük egy lisztezett deszkára és nyújtsuk ki másfél centi vastagságúra. Egy kisebb szájú pohárral vagy pogácsaszaggatóval szaggassuk kis darabkákra. Bea asszony szerint érdemes a pohár száját időnként étolajba mártani, így nem fog ráragadni. Végezetül pedig a kis tésztagaluskák egyik felét helyezzük egy kivajazott közepes méretű tepsi aljára. Kanalazzuk rá a mákos töltelék háromnegyed részét, igazítsuk el egyenletesre, majd rakjuk a tetejére a kiszaggatott tészta másik felét. A maradék tölteléket osszuk el rajta és tegyük előmelegített sütőbe, ahol 150-160 fokon süssük 35-40 percig.
Ha elkészült tálalhatjuk egy tányéron, erdei gyümölcsökből készült szósszal.
[ad#Google Adsense Cikk]