Sárgarépa főzelék recept
Hozzávalók:
- 60 dkg sárgarépa
- Zsír
- Só
- Cukor
- Friss petrezselyem
- 2 evőkanál liszt
- Tej
Elkészítési lépések:
Tisztítsd meg és mosd meg a 60 dkg sárgarépát, majd vágd apró kockákra.
Forrósítsd fel egy kevés zsírt egy serpenyőben, majd pirítsd meg benne a sárgarépa kockákat egy kicsit.
Ízesítsd sóval és cukorral a sárgarépát, majd szórd meg apróra vágott friss petrezselyemmel.
Szórd meg a sárgarépát 2 evőkanál liszttel, majd önts hozzá 3 dl tejet, amit előzőleg kevertél egy kis vízzel.
Főzd takaréklángon a főzeléket, amíg a sárgarépa megpuhul. Az időtartam a sárgarépa érettségétől függ.
Tálald a sárgarépa főzeléket rántottával vagy vagdalt hússal.
Miért egyem?
A sárgarépa magas béta-karotin tartalmú, ami egy erős antioxidáns, és a szervezet A-vitaminná alakítja, ami elengedhetetlen a jó látás és az immunrendszer egészségéhez. Továbbá, a sárgarépa tartalmaz rostokat is, amik segítenek az emésztőrendszer egészségének megőrzésében, és támogatják a szabályos bélműködést. A főzelékben lévő tej is hozzáadott kalciumot és fehérjét biztosít, amelyek fontosak a csontok és az izmok egészségéhez.
Mivel turbózhatom fel?
További zöldségek hozzáadása:
Próbálkozz más zöldségek, mint a burgonya, a zeller vagy a borsó hozzáadásával, hogy még több ízt és tápanyagot csempéssz az ételbe.
Proteinforrások:
Tálalhatod a főzeléket grillezett csirke, pulyka vagy marhahús mellett egy teljes értékű ételként.
A vegetáriánusok számára a quinoa, a lencse vagy a csicseriborsó kiváló proteinforrás lehet.
Fűszerezés és fűszerhasználat:
Experimentálj különböző fűszerekkel és fűszernövényekkel, mint a kurkuma, a fokhagyma, a rozmaring vagy a kakukkfű, hogy izgalmasabbá tedd az ízprofilot.
Tehéntej Alternatívái:
Próbálkozz növényi tejekkel, mint az almend, a kókusz vagy a zabtej, ha tejmentes változatot szeretnél készíteni.
Gabonafélék:
Adhatsz hozzá barna rizst vagy quinoát a főzelékhez, hogy laktatóbb és táplálóbb legyen.
Krémesség:
Egy kevés kókusztejszín vagy főzőtejszín hozzáadásával krémesebbé és gazdagabbá teheted a textúrát.
Magvak és diófélék:
Tálaláskor szórd meg a főzeléket pirított tökmaggal vagy napraforgómaggal egy kis roppanóságért és extra tápanyagért.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »

