Lecsó recept
Hozzávalók:
- 15 dkg füstölt szalonna
- 1 kg zöldpaprika
- 16 dkg paradicsom
- 2 fej vöröshagyma
- 20 dkg kolbász
- 15 dkg rizs vagy 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só
- 1 kiskanál pirospaprika
Elkészítés:
Az apróra vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, és amikor üvegessé vált, megpirítjuk rajta a karikákra vágott hagymát. A pirospaprikával meghintjük, a meghámozott paradicsomot hozzáadjuk, fakanállal kissé összenyomkodjuk, és a karikákra vágott zöldpaprikát beletesszük. Megsózzuk, puhára pároljuk, és öt perccel tálalás előtt belerakjuk a karikákra vágott kolbászt. Ha rizzsel szeretjük, akkor a rizst az elején, a paprikával együtt tesszük bele (de akkor vizet is öntünk rá), ha tojásosán akarjuk adni, akkor teljesen megfőzzük a lecsót, zsírjára sütjük, és csak az utolsó pillanatban öntjük bele az elhabart, nyers tojásokat.
Télen is készíthetünk lecsót mélyhűtött vagy konzervlecsóból. Ha mélyhűtött paradicsomot, zöldpaprikát veszünk, akkor még fagyottan szeleteljük fel, és tegyük a hagymás szalonnazsírba, sózzuk meg, és saját levében pároljuk puhára. Ha konzervből készül, akkor a paradicsomléből jócskán öntsünk le ,mert sajnos túl sok lé van az üvegben, és inkább a zöldpaprikát rakjuk a hagymára, elég paradicsomlé tapad rá. (A maradék paradicsomlé levesnek, mártásnak kitűnő)