Lecsó recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg lecsópaprika
- 0,5 kg paradicsom
- 3-4 fej vöröshagyma
- zsír, vagy étolaj
- só
- őrölt bors
- pár gerezd fokhagyma (opcionális)
- csípős paprika (opcionális)
Elkészítése:
Én mindent rusztikusra vágok, tehát nem aprózom feleslegesen a hozzávalókat. A hagymát is vastagabb félkarikákra, a paradicsomot negyedre, vagy ha nagyok a paradicsomok, kicsit apróbbra, a paprikát is 1 centis karikákra vágom.
A hagyma megdinsztelésével kezdek. Ezután beleteszem a fokhagymát, majd megsózom. Szinte azonnal jön hozzá a paradicsom, amit hagyok, hogy kicsit szétfőjön. Ekkor teszem hozzá a paprikát, amit csak addig főzök, hogy roppanós maradjon. Így a legjobb! A hagyma és a paprika megkülönböztethető, a paradicsom, egy viszonylag semleges, de mégis kitűnő ízhordozó.
Rövid főzést igényel. Serpenyőben, fazékban, lábasban, ha több vendégnek készítjük bográcsban, sőt akár wokban is csinálhatunk lecsót. A főzése közben ízlés szerint adhatunk bele frissen őrölt borsot, csípős paprikát őrölve vagy frissen, és van, aki a színe miatt őrölt pirospaprikát is tesz hozzá. (Én ezt felesleges luxusnak tekintem, mert lehetőleg többszínű paprikából csinálom inkább.) A lecsópaprikában is vannak színesek, de ha nem, néhány kápia, vagy pritaminpaprika színesebbé teszi.
Tipp:
A lecsót minden nemzet sajátjának tekinti. Alapreceptet írtam, ami rizzsel, tojással, kolbásszal, virslivel, és szinte mindennel elkészíthető.