Zalai dödölle recept
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 6 fej közepes vöröshagyma
- 3 evőkanál zsír
- 1 dl étolaj
- 2 csapott teáskanál só
- 0,5kg liszt
Elkészítése:
A krumplit meghámozzuk, megmossuk és apródarabokra vágjuk, majd egy 3 literes fazékba tesszük, 1 kávéskanál sóval, felöntjük hideg vízzel, de úgy hogy a krumplit lepje el. Majd feltesszük és puhára főzzük.
Közben a hagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk vékonyra, s kislábasba tesszük, rá öntjük az olajat, s meg pirítjuk. Ha megpirult lekapcsoljuk a gázt alatta. A gázt takarékra hajtjuk, és a megfőtt krumpliról egy tálba lemerjük a lét, krumpli törővel jól kidolgozzuk, majd bele tesszük a sót és a liszt felét, simára dolgozzuk fakanállal, a maradék liszttel ismét jól összedogozzuk, s utána a gázt lekapcsoljuk alatta. Egy közepes méretű tepsibe szaggatjuk bele. Fakanálra merítünk a masszából és evőkanállal kis darabokat szaggatunk, közben kissé a kanalat mártsuk a zsíros vagy olajos vöröshagymába. Ha teljesen ki szaggattuk, a pirított vöröshagymát egyenletesen elosztjuk rajta. Végül előmelegített sütőben félóra alatt meg pirítjuk, és melegen tálaljuk. Nagyon finom tejföllel, vagy bármilyen savanyúsággal is.
Sztori: Én mint nem kezdő háziasszony aki már nem az elsőt készítette, most megosztom mert olcsó laktató és finom. Göcsejnek hagyományaként őrzöm és sokat készítem. Csak ajánlani tudom mindenkinek, még kezdőknek is.
Csupán ügyelni kell arra hogy ne legyen ragacsos. A krumpli levéből én levest szoktam készíteni, egy kis olajban vöröshagymát pirítok és piros őrölt paprikát hintek rá. Felöntöm a főtt krumpli levével, s egy kis leves tésztát vagy rizst főzök bele.