Chilis bab recept
Hozzávalók:
- 50 dkg minőségi marha darált hús
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 3 db enyhén csípős chili paprika, kimagozva apróra vágva
- 3 db meghámozott, apróra vágott érett paradicsom
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 konzerv vörösbab
- 1 dl sör
- 1 teáskanál kakaópor
- só
- bors
- olaj
Elkészítés:
A vöröshagymát egy kevés zsiradékon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a marhahúst. A húst addig kell sütni a zsiradékon, amíg ki nem fehéredik. Ha a hús kezd pirulni, akkor sózzunk, borsozzunk, majd mehet az ételbe az apróra vágott paradicsom, a paradicsompüré, a chili paprika és a sör. Fedő alatt pároljuk meg a húst – ez kb. 25 percet fog igénybe venni.
Ha a hús megpuhult, akkor hozzá lehet adni a konzervbabot is, a jó minőségű konzervnek a levét is bele lehet önteni az ételbe. Én a főzés ezen utolsó szakaszában szoktam a chilis babhoz hozzáadni a fokhagymát. Végül következzen a chilis bab fénypontja: a kakaópor. Hiszik, vagy sem, egy teáskanál kakaó csodát tud tenni a chilis babbal – ezzel együtt, én csak az autentikus változatba szoktam tenni, a mediterrán, vagy más chilis babba nem teszek kakaót. Szóval, az utolsó hozzávalók után csak addig kell főzni az ételt, amíg a bab megpuhul.
A chilis babot fogyasszuk rizzsel, esetleg friss kenyérrel, vagy tortillával.
A chilis babhoz sört szoktam kínálni a vendégeknek – ha az ételbe is került, akkor az asztalra is kerüljön!
Jó étvágyat!