Narancsos zabpelyhes cookie recept

Egy fél literes bögre
- Zabpehely
- Liszt,
- Cukor, inkább kevesebb, kb. 2/3 bögrényi
- fél csomag sütőpor
- 1 nagy tk. fahéj,
- 15-20 dkg olvasztott vaj/margarin
- 1-2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 narancs reszelt héja
- tej
Elkészítése:
A müzlit leöntjük egy kis tejjel vagy olvasztott vajjal, hogy megszívja magát.
A lisztet, sütőport, fahéjat, cukrot összekeverjük.
Hozzáadjuk az olvasztott vajat, egy-két tojást, esetleg egy kis tejet és simára keverjük.
Hozzákeverjük a zabpelyhet, és belereszeljük a narancs héját.
(kóstoljuk meg, ízlés szerint adhatunk hozzá több fahéjat, cukrot)
Hűtőbe tesszük a tésztát, előmelegítjük a sütőt 170- 180 fokra.
Egy tepsire vagy sütőlemezre sütőpapírt teszünk, és bő evőkanálnyi kupacokat teszünk rá (kb. 7-9 adagot egyszerre)
Kb. 15 perc alatt elkészül, de ha mégsem, nézegessük sűrűn.
Melegen puhább és törékenyebb, óvatosan szedjük le a sütőpapírról.
Olyan 15-20 adag lesz.
—————————————-
Megjegyzések:
A recept lényege, hogy lisztből, zabpehelyből kb. azonos térfogatot, cukorból kicsit kevesebbet használjuk, és kerüljön mellé vaj, tojás, némi tej.
Ha három decis bögrét használunk, elég egy tojás, kb. 10 dkg vaj, kb. 1 dl tej.
A narancsot, ha nem bio, mindig nagyon alaposan mossuk meg (akár dörzsöljük le).
A cookie tészta lényege, hogy ne folyjon szét a sütőlapon, ha rátesszük, tehát egy kicsit sűrűbb állagú tésztánk kell, hogy legyen. Ha túl híg, ekkor még adhatunk hozzá néhány evőkanál lisztet, zabpelyhet, esetleg búzakorpát.
A kanalat, amivel összekeverjük a tésztát, nem is kell, hogy kivegyük, mielőtt hűtőbe kerül, mert utána sütés előtt a legegyszerűbb úgy adagolni, hogy a tésztás kanállal púposan kikanalazunk egy nagy adagot a tésztából, majd a sütőlapra merőlegesen engedjük róla leválni a felesleget (mivel sűrű a tészta, mindig kb. egy kanálnyi ragad bele magába a kanálba).
—————————————-
Finom, egészséges reggeli süti, vagy uzsonna a gyerekeknek. A zabpehely, segíti a jó emésztést, magas a rosttartalma, és lassan szívódik fel, tehát hosszú időn keresztül ad energiát.
Hosszú távon biztos olcsóbb, mint a jó reggelt nyalánkságok, kiadós, és legalább tudjuk, mit eszünk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »