Vaníliás karika recept
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg étkezési keményítő
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga
- 12 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 20 dkg vaj
- 1 tk sütőpor
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tábla étcsokoládé (80%–os)
Elkészítése:
Tegyük egy tálba a lisztet, az étkezési keményítőt, a vaníliás cukrot, a porcukrot, a sütőport, egy csipet sót, és a reszelt citromhéjat, majd alaposan keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos adjuk hozzá a tojássárgákat és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután csomagoljuk be a tésztát fóliába, majd tegyük be a hűtőbe pár órára, vagy egész éjszakára. (én egész éjszakára betettem)
A hűtőből kivett tésztát (ekkor még igen kemény!!!) alaposan gyúrjuk át, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra. Ezután ízlés szerinti pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a tésztát, majd egy kisebb szaggatóval (v. egy kupakkal) lyukasszuk ki mindegyik tésztakarika közepét.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a karikákat. (legyen közöttük távolság, mert sütés közben kissé megfognak növekedni)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 10 perc alatt süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.(ne próbálkozzunk meg melegen felszedni a papírról, mert a tészta melegen még lágy, és törékeny!!!!!!)
A csokoládét olvasszuk fel vízgőz fölött, majd egy ecset segítségével kenjük le a karikákat. Ezután a csokoládés felével lefelé, helyezzük vissza a sütőpapírra, majd hagyjuk teljesen megdermedni. Amikor a csokoládé már teljesen megdermedt, egy mozdulattal vegyük fel a karikákat a sütőpapírról.
Az elkészült vaníliás karikákat rögtön fogyaszthatjuk, de jól zárható dobozban, hosszabb ideig tárolhatjuk is.