Szilvás gyümölcskenyér recept
Hozzávalók:
- 17,5 dkg vaj
- 17,5 dkg porcukor
- 25 dkg liszt
- 2 tk sütőpor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 tk vanília aroma
- 20 dkg szilva
A megsült kenyér tetejére:
- 3 ek kristálycukor
- 10 dkg szilva
- 2 ek citromlé
Elkészítése:
A szilvákat vágjuk félbe, a magokat távolítsuk el, majd vágjuk kisebb darabokra.
Szitáljuk bele a keverőtálba a sütőporral elkevert lisztet, a porcukrot és a feldarabolt vajat, majd kezdjük el összekeverni. Amikor már morzsalékos, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vanília aromát, majd egyenként a tojásokat. Ezután addig keverjük, hogy egy sima állagú, sűrű masszát kapjunk.
A gyümölcskenyér formát béleljük ki sütőpapírral, majd kanalazzuk bele a tészta egyharmadát és simítsuk el egyenletesen. Ezután szórjuk meg ízlés szerint a feldarabolt szilvával, majd kanalazzuk rá a megmaradt tészta felét. Szintén simítsuk el egyenletesen és szórjuk meg a feldarabolt szilvával. Végül kanalazzuk rá a megmaradt tésztát, majd simítsuk el egyenletesen, hogy a gyümölcsöt teljesen befedje.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon kb 60 perc alatt süssük szép aranybarnára (én légkeverésnél 150 fokon 55 percig sütöttem és amikor kezdett szépen barnulni, lefedtem egy sütőpapírral, nehogy a teteje megégjen).
A megmaradt feldarabolt szilvát keverjük össze a citromlével és a kristálycukorral, majd kanalazzuk a sütőből kivett, megsült tészta tetejére. Ezután tegyük vissza még pár percre a meleg sütőbe, hogy kicsit rákaramellizálodjon a cukor és a gyümölcs.
A sütőből kivett gyümölcskenyeret a formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.