Szeder szelet recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 6
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 6 evőkanál kristálycukor
- 4 evőkanál liszt
- 2 evőkanál sötét kakaó
- fél csomag sütőpor
- 1 dl étolaj
Krémhez:
- 35 dkg szederlekvár
- 1 csomag zselatin fix
- 3,5 dl habtejszín
Tetejéhez:
- 5 dl sűrű házi szederszörp
- 2 dl szénsavas ásványvíz
- 2 csomag vanília puding
Elkészítése:
6 tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az étolajat. A lisztet, kakaót, sütőport összekeverjük egy tálban és kanalanként hozzáadjuk a tojásos masszához. A tojásfehérjét habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a masszába. Egy normál – sütőpapírral bélelt – tepsibe öntjük. 170 fokon előmelegített sütőbe tesszük és tűpróbáig sütjük.
A krémhez a házilag készített szederlekvárt beleöntjük egy tálba, hozzáadjuk a zseléfixet, elkeverjük és kb. 30 percre a hűtőbe tesszük. A habtejszínt keményre felverjük, majd a lekvárhoz adagolva, fakanállal óvatosan összeforgatjuk. A kihűlt lapra felvisszük és egyenletesen eloszlatjuk.
A tetejéhez a szörpöt – szintén saját házi – az ásványvízzel összekeverjük, a vaníliapudingokat egy lábosba tesszük és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk apránként a szörpös italt, majd addig főzzük, míg besűrűsödik.
Folyamatos keveréssel langyosra hűtjük és ráöntjük a krémre. Elsímitjuk. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar szilárdul. 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd vizes késsel tetszés szerinti kockákra vágjuk.
Igazi hűsítő, gyümölcsös desszert a nyári melegben.
Tipp:
Ez a süti a szeder jellegéből adódóan fanyarkás. Aki édesebben szeretné elkészíteni az a tetejéhez a pudinghoz tehet pár kanál cukrot is. A szederlekvár, szeder szörp nálam házi készítésű, nagyon sűrű mindkettő, és alig tartalmaz cukrot.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

