Rizskoch borsodóval recept

Hozzávalók:
Hozzávalók 22 x 32 cm-es tepsihez:
- 25 dkg rizs
- 1 l tej
- 1 dl habtejszín
- 5 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (közepes)
- 10 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1/2 cs vaníliás pudingpor
- 10 dkg mazsola
- 1 citrom reszelt héja
Borsodó hozzávalói:
- 4 dl édes fehérbor
- 2 dl víz
- 1/2 citrom leve és reszelt héja
- 4 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (közepes)
- 10-15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 ek vaníliás pudingpor
Elkészítése:
A rizst tegyük egy szűrőbe, majd folyó víz alatt mossuk meg. Ezután csepegtessük le, majd tegyük bele egy nagyobb jénaiba (vagy lábosba).
Öntsük fel a tejjel és a habtejszínnel, majd adjunk hozzá egy nagyobb diónyi margarint, és egy csomag vaníliás cukrot. Ezután melegítsük forráspontig, majd fedjük le a jénai (v. lábos) tetejét, és tegyük be közepes hőmérsékletű sütőbe. (ameddig felforr, többször keverjük alaposan össze)
A közepes hőmérsékletű sütőben addig főzzük (kb. 30 perc) még a rizs a folyadékot teljesen magába szívja, és megpuhul. Ezután vegyük ki a sütőből, és hagyjuk még legalább egy negyed órát lefedve.
A tojásokat válasszuk ketté, majd a sárgájához adjuk hozzá a maradék vaníliás cukrot, 10 dkg porcukrot, és a pudingport, majd keverjük simára.
A tojásfehérjét egy csipet sóval, és a maradék 5 dkg cukorral, verjük kemény habbá.
A puhára főtt rizst öntsük bele egy tálba, majd adjuk hozzá a maradék margarint, a simára kevert cukros-tojássárgát, a mazsolát, a reszelt citromhéjat, majd egy fakanállal óvatosan keverjük össze.
Ezután adjuk hozzá a keményre felvert tojáshabot, és szintén óvatosan keverjük össze. (én ketté osztva adtam hozzá a habot)
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele az összekevert rizst. (néhányszor ütögessük a tepsit az asztallapjához, hogy a rizs egyenletesen elterüljön a tepsiben)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 perc alatt szép pirosra. Ezután vegyük ki a sütőből, majd hagyjuk kihűlni.
A bort öntsük bele egy edénybe, majd adjuk hozzá a citrom levét és a reszelt héját. Ezután melegítsük forráspontig.
A tojások sárgáját keverjük simára 10 dkg porcukorra, a vaníliás cukorral, és a vaníliás pudingporral, végül pedig keverjük hozzá a vizet. Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forrásban lévő borhoz, majd a hőfokot mérsékelve, állandó keverés mellett főzzük pár percig, hogy kellően besűrűsödjön.
A tojások fehérjét a maradék cukorral verjük fel kemény habbá, majd apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a még forró mártáshoz. Ezután tálalásig tartsuk melegen.
Tálalás előtt a rizskochot ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, majd a borsodóval kínáljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mire jó egy konyhai pároló és hogyan használd? (x)
A konyhai pároló, mint konyhai eszköz talán nem tűnik nélkülözhetetlennek,
Tovább olvasom »
Mit kezdjünk a maradék sonkával? 7 ötlet hétfő estére
A húsvéti sonkából szinte mindig marad, és bár egy darabig még jólesik egy
Tovább olvasom »
5 töltött tojás, amitől leesik az állad – húsvéti klasszikus újragondolva
A húsvéti tojás nem csak dísz lehet – mutatunk öt isteni töltött tojás rece
Tovább olvasom »
12 sós vendégváró húsvétra – pogácsák és rágcsák a locsolóknak
Húsvétkor nemcsak a sonkás-tojásos reggeli kerül az asztalra, hanem az apró
Tovább olvasom »
Húsvéti édes sütemények, amik ünnepi hangulatot varázsolnak
A húsvéti asztalról nem hiányozhatnak az édes finomságok sem, hiszen ezek k
Tovább olvasom »
Ünnepi reggelik húsvétra – sonkás, tojásos, tormás finomságok egy helyen
A húsvéti reggeliknek különleges hangulata van: sonkaillat, friss torma, to
Tovább olvasom »