Ribizlis-sárgabarackos prósza recept
Hozzávalók:
- 4 dl liszt
- 1 csapott kk szódabikarbóna
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 2 közepes FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 púpos ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 5 dl aludttej/kefir/joghurt
- 4 nagy sárgabarack
- 15 dkg piros ribizli
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük.
Egy közepes tepsit (23*38 cm) kikenünk vékonyan vajjal, és megszórjuk liszttel.
A lisztet egy tálba szórjuk, elkeverjük benne a szódabikarbónát és a reszelt citrom héját.
A tojásokat egy másik tálba ütjük, és simára keverjük a cukrokkal, valamint az/a aludttejjel/kefirrel/joghurttal. A két részt összeforgatjuk, és simára keverjük. A tésztát az előkészített tepsibe simítjuk.
A megtisztított barackokat apró darabokra vágjuk, majd a ribizlivel együtt a sütemény tetejére szórjuk.
180 fokon hőlégkeveréssel legalább 35 percig sütjük. Érdemes tűpróbát végezni, ha már nem ragad a tészta a fogpiszkára, akkor jó.
Hagyjuk kihűlni, és egy kevés porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Már jó régen szerettem volna kipróbálni ezt a süteményt. Most, hogy beérett a sárgabarack, és hirtelen nem tudtam, hogy mibe is használjam fel egy részét, megsütöttem a prószát. Sajnos nem volt se aludttejem, se kefirem itthon, de joghurt igen. Azzal is remek lett. A tésztája nem olyan, mint a piskótáké, inkább a tejpitére vagy a francia clafoutisra hasonlít. Nem lett túl magas, de nagyon ízlett mindenkinek. A tetejét roskadásig pakoltam gyümölccsel, ami bármi lehet, csak a fantáziánk szabhat határt. Gyors, egyszerű, csak pár perc, és összeállítható.
A ribizlis-sárgabarackos prósza kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 22 g
Zsír: 3 g