Reni almás pitéje recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1-2 evőkanál tejföl
- 1 citrom
- fahéj
- zsemlemorzsa
- 7 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kg alma
- 25 dkg Ráma margarin
Elkészítése:
A lisztet elkeverem a sütőporral, majd belemorzsolom a margarint is. Hozzáütök 4 tojást és még külön 2 másik tojás sárgáját is. Belereszelem 1 citrom héját, rászórok 1 csomag vaníliás cukrot, 25 dkg kristálycukrot és 1-2 kanál tejföllel az egész tésztát szépen eldolgozom.
Amint a tészta összeállít, fél órára a hűtőbe tesztem pihentetni, ezalatt elkészítem az almát. Az almákat meghámozom és lereszelem, majd tűzön megdinsztelem. Ha kicsit savanyú az alma, akkor cukorral ízesítem, majd hozzáöntöm a másik vaníliás cukrot és a fahéjat, és a lereszelt héjú citromot is belefacsarom. Ha az alma a dinsztelés után túl leves marad, akkor kézzel kinyomkodom, különben elázik a tészta.
A tésztát kiveszem a hűtőből, kétfelé veszem és kinyújtom. Sütőpapírra teszem a tepsibe, vagy ha ez nincs, akkor a tepsit margarinozom ki, és a tésztát szépen elegyengetem. Megszórom zsemlemorzsával, majd ráteszem a kinyomkodott almát. A süti tetejére a másik fél tészta kerül kinyújtva.
A legfelső tésztát megszúrkálom néhány helyen villával, így a gőz ki tud majd jönni a süteményből és nem reped szét. Legvégül a megszurkált tésztát lekenem egy felvert tojással.
A pitét előbb 10 percig sütöm 210 fokon, majd lejjebb csavarom a hőfokot 180 fokra és ezen 15 perc alatt készre sütöm.
Tipp:
Ízlés szerint megszórható porcukorral a süti teteje, isteni kávé, kakaó mellé, vagy csak önállóan. Két tepsi biztos elfogy a családban!