Omlós mákos rudacska recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 40 dkg liszt
- 1 csipet só
- 25 dkg margarin
- 20 dkg tejföl
Töltelék:
- 12,5 dkg darált mák
- 3 dkg kristálycukor
- 0,75 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- 1 marék mazsola
- 2 ek méz
Lekváros töltelék:
- szilvalekvár
Továbbá:
- 2 ek porcukor és 1 csomag vaníliás cukor a hempergetéshez
Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk a felkockázott, hideg margarinnal. A tejfölt hozzáadva jól összegyúrjuk, és fóliába csomagolva néhány órára (vagy egy éjszakára) hűtőbe tesszük pihenni a tésztát.
A töltelékhez a tejet egy lábas öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a mézet, a megmosott mazsolát, a reszelt citromhéját, és felforrósítjuk (nem kell forralni, csak forró legyen), majd elzárjuk alatta a gázt és belekeverjük a darált mákot is. Hűlni hagyjuk.
Lisztezett munkalapon kb 4 mm vastagra nyújtjuk. A szélére egy sávban szilvalekvárt kanalazunk vagy mákos tölteléket és a tésztát elkezdjük feltekerni. Levágjuk a töltelékes csíkot és 5-6 cm-es rudakat vágunk belőle. A maradék tészta szélére ismét tölteléket kanalazunk, újra hajtjuk, levágjuk, feldaraboljuk. Addig folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy.
A rudakat sütőtapíros vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk, majd előmelegített, légkeveréses, 170 fokos sütőben kb. 15-17 percig sütjük. Ügyeljünk rá, hogy világos maradjon a tészta!
Amikor a széle, alja picit pirul, már jó.
Amikor megsült, még forrón meghempergetjük a rudakat a vaníliás cukorral összekevert porcukorban.
Tipp:
Jól záródó dobozban napokig eláll.
Nézd meg videón is:
Az omlós mákos rudacska kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 47 g
Zsír: 24 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »

