Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Narancsfelfújt recept

Narancsfelfújt
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók
    8 kicsi formához:

    • 4 ek narancslé
    • 2 tk narancshéj
    • 1 ek narancslikőr
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 10 dkg porcukor
    • 2 ek rétesliszt
    • 2 ek étkezési keményítő
    • 1,5 dl tej
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 2 dkg vaj

    Elkészítése:

    Először a formákat kenjük ki alaposan a vajjal, majd tegyük be a hűtőbe hogy megdermedjen. Ezután vegyük ki, majd szórjuk meg porcukorral úgy, hogy mindenhol rátapadjon a cukor a vajra.

    Egy kisebb serpenyőbe öntsük bele a narancslevet, majd reszeljük hozzá a narancshéjat. Ezután kisebb lángon, kevergetve főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a likőrt. Tegyük félre, és hagyjuk teljesen kihűlni.

    A tojások sárgáját keverjük habosra 6 dkg porcukorral, majd keverjük hozzá a lisztet, és az étkezési keményítőt is (egy sűrű masszát kapunk).

    A tejet keverjük össze a vaníliás cukorral, majd melegítsük fel. Ezután állandó keverés mellett a tojásos-lisztes masszához, apránként keverjük hozzá a meleg tejet (csak meleg, ne pedig forró, mert akkor összekapja a tojást).

    Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kisebb lángon, állandó keverés mellett kissé sűrítsük be. Egy közepesen folyós állagot kell hogy kapjunk.
    A tűzről levéve, kevergetve hűtsük langyosra, majd keverjük hozzá a maradék vajat és a narancsos-likőrös keveréket.

    A tojások fehérjét a maradék porcukorral verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá az éppen csak langyos masszához keverjük.

    A vajjal kikent, és porcukrozott formákat töltsük meg a masszával, majd a tetejét vékonyan szórjuk meg porcukorral. Ezután a forma belső szélén az ujjunkat húzzuk végig, hogy karimája legyen. Ettől a felfújt majd szépen egyenletesen emelkedik fel.

    A megtöltött formákat helyezzük rá egy tepsire, majd tegyük be az előmelegített sütőbe. Közepes hőmérsékleten kb 12 perc alatt süssük szép pirosra. Ezalatt az idő alatt a felfújt szépen felemelkedik (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem).

    Az elkészült felfújtat a sütőből kivéve ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd rögtön tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá