Napraforgó kenyér recept
Elkészítése:
A szoba hőmérsékletű hozzávalókat kenyérsütő gépbe pakolom. Dagaszt-keleszt programot indítok. A tészta, amit a program végeztével enyhén lisztezett lapítóra borítok szépen megkel.
Finoman átgyúrom és két részre osztom. Az egyik részt konyharuha alatt pihentetem, míg a másikat öt egyenlő részre osztom. Nagyméretű tepsit (pl gáztepsi) sütőpapírral kibélelek, ide fogom helyezni a napraforgó kenyeret.
Az öt tésztadarabból négyet egyenként 22 cm átmérőjű körré nyújtok, egyenként a sütőpapírra és egymásra illesztve helyezem, és tetejüket egyenként megkenem olvasztott vajjal. Az ötödik darabot kicsit nagyobbra, kb 24 cm átmérőjű körré nyújtom és úgy teszem a többi négyből alkotott kupacra, hogy a szélei körbe lelógjanak. Ezt, a legfelsőt már nem vajazom.
Keresek egy éles kést és a tésztát csillag alakban, nyolc helyen bevágom úgy, hogy a szélétől 1 cm-re kezdődjön a vágás.
A kapott háromszögeket ezután kifele hajtom, ezek lesznek a napraforgó külső szirmai. Az egész tészta másik felével kezdek dolgozni. Mérleg segítségével negyedét levágom,kerek cipóvá formázom és konyharuhával letakarva pihentetem. A maradék (az egész 3/4 része) tésztát öt egyenlő részre osztom.
Az öt részből egyenként nagyjából 18 cm átmérőjű körré nyújtok, a lapokat egyenként egymásra helyezem és megkenem olvasztott vajjal. Az ötödik részt itt is kicsit nagyobbra, kb 20 cm átmérőjűre nyújtom, úgy teszem a többi négyre, hogy a széle körben lelógjon, ezt már nem vajazom.
Ezt a tésztás tócot gyengéden felnyalábolom és a kihajtogatott szirmú, sütőpapíros tepsiben csücsülő tészta közepébe helyezem.
Éles késsel ismét behasogatom csillag alakban, úgy, hogy a vágás most a már kihajtogatott szirom közepénél kezdődjön. Így egy-egy kisebb szirmot a nagyok közé tudok majd kihajtani.
A félretett tésztagömböcöt, miután a szirmok formázásával megvagyok, egyszerűen a napraforgó közepébe helyezem.
A tésztát átkenem a tojássárga-tej keverékkel és a szirmokat megszórom napraforgó maggal és szezámmaggal.
A művet sütőpapírral lazán letakarom és 200 fokra előmelegített sütőbe tolom 10 percre. Ezután leveszem a sütőpapírt és a kenyerem további 30-35 percig sütöm, immár 180 fokon.
Bár szelni, formájánál fogva, nem lehet, mindenki törhet magának kisebb-nagyobb szirmot, de akár a közepét is egyből. :)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

