Moszkauer recept
Hozzávalók:
- 2 dl habtejszín
- 37 dkg cukor
- 30 dkg durvára őrölt dió
- 10 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- kandírozott narancshéj
- reszelt narancshéj
- 4 tábla csoki
- kevés olaj
Elkészítése:
A habtejszínt lábosba öntjük, majd a vajjal és a cukorral felforraljuk. Beleöntjük a diót (én fele mandulával csináltam) , a kandírozott narancshéjat, a reszelt narancshéjat és újra felforraljuk.
Levesszük a tűzről és belekeverjük a lisztet,majd hagyjuk hűlni.
Szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre vagy kiskanállal vagy habzsákkal diónyi/féldiónyi halmokat teszünk, jó távol egymástól, mert terülnek. 190 fokra előmelegített sütőben (nem légkeverésesben, mert felfújja a papírt) 6-7 percig sütjük, míg a széle barnulni kezd.
Ekkor kivesszük, hűlni hagyjuk, és ha kezd szilárdulni, kiszedegetjük őket.
A csokoládét apróra törjük és kevés olajjal a mikrohullámú sütő alacsony fokozatán, többször keverve megolvasztjuk. A sütik simábbik- azaz a sütőpapírral érintkező – oldalát csokival vonjuk be, majd hagyjuk száradni.
Kimásolom Szamos Miklós cukrásztankönyvéből a hibalehetőségeket, hasznos lehet:
Hibalehetőség:
A fenti keveréket csak forrásig hagyjuk a tűzön, mert különben besűrűsödik. Ilyenkor nem terül, így vastag marad. Felülete tömör, sima és fénytelen lesz. Azért az ilyen tészta is megjavítható még egy kis habtejszín és porcukor hozzáadásával. Olyan hiba is előfordulhat, hogy anyagunk kelleténél jobban terül, a széle csipkés és törékeny. Ennek több oka is lehet:
1. Tésztánkat nem hevítettük (reszteltük) a kellő hőfokig (forrásig).
2. Nagy a cukortartalom.
3. A sütőlemezeket túlvajaztuk.
Az 1. esetben a tésztánkat újból felhevítjük, de most már az előírt hőfokig és amint forr, egy kevés lisztet keverünk hozzá. A túlcukrozás akkor fordul elő, ha a vastagcukorban tartósított narancshéjról nem csepegtetjük le a cukorfelesleget.
Tipp:
Ha ezt tudtam volna korábban….
A moszkauer jó,a moszkauer finom, a moszkauer különleges. És nem is nagy munka elkészíteni a csokizást kivéve.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »

