Moszkauer recept

Hozzávalók:
- 2 dl habtejszín
- 37 dkg cukor
- 30 dkg durvára őrölt dió
- 10 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- kandírozott narancshéj
- reszelt narancshéj
- 4 tábla csoki
- kevés olaj
Elkészítése:
A habtejszínt lábosba öntjük, majd a vajjal és a cukorral felforraljuk. Beleöntjük a diót (én fele mandulával csináltam) , a kandírozott narancshéjat, a reszelt narancshéjat és újra felforraljuk.
Levesszük a tűzről és belekeverjük a lisztet,majd hagyjuk hűlni.
Szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre vagy kiskanállal vagy habzsákkal diónyi/féldiónyi halmokat teszünk, jó távol egymástól, mert terülnek. 190 fokra előmelegített sütőben (nem légkeverésesben, mert felfújja a papírt) 6-7 percig sütjük, míg a széle barnulni kezd.
Ekkor kivesszük, hűlni hagyjuk, és ha kezd szilárdulni, kiszedegetjük őket.
A csokoládét apróra törjük és kevés olajjal a mikrohullámú sütő alacsony fokozatán, többször keverve megolvasztjuk. A sütik simábbik- azaz a sütőpapírral érintkező – oldalát csokival vonjuk be, majd hagyjuk száradni.
Kimásolom Szamos Miklós cukrásztankönyvéből a hibalehetőségeket, hasznos lehet:
Hibalehetőség:
A fenti keveréket csak forrásig hagyjuk a tűzön, mert különben besűrűsödik. Ilyenkor nem terül, így vastag marad. Felülete tömör, sima és fénytelen lesz. Azért az ilyen tészta is megjavítható még egy kis habtejszín és porcukor hozzáadásával. Olyan hiba is előfordulhat, hogy anyagunk kelleténél jobban terül, a széle csipkés és törékeny. Ennek több oka is lehet:
1. Tésztánkat nem hevítettük (reszteltük) a kellő hőfokig (forrásig).
2. Nagy a cukortartalom.
3. A sütőlemezeket túlvajaztuk.
Az 1. esetben a tésztánkat újból felhevítjük, de most már az előírt hőfokig és amint forr, egy kevés lisztet keverünk hozzá. A túlcukrozás akkor fordul elő, ha a vastagcukorban tartósított narancshéjról nem csepegtetjük le a cukorfelesleget.
Tipp:
Ha ezt tudtam volna korábban….
A moszkauer jó,a moszkauer finom, a moszkauer különleges. És nem is nagy munka elkészíteni a csokizást kivéve.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »