Mikádó szelet recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 12 dkg dió (darálva)
- 2 ek liszt
- 1 mk sütőpor
- 3 ek barna cukor
- 1 ek darált kávé
- 1 csipet só
Krém:
- 1 dl frissen lefőzött presszókávé
- 10 dkg porcukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 dkg vaj
- 8 dkg étcsokoládé
A tetejére:
- 2 marék dió durvára vágva, megpirítva
Elkészítése:
Tészta készítése:
A tésztához válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjéből és az egy csipetnyi sóból verjünk kemény habot. Ezután a cukrot a tojások sárgájával alaposan verjük fel, amíg világos színű nem lesz, illetve amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. A két tojásos keveréket rakjuk félre, és keverjük össze a száraz hozzávalókat.
A lisztet először vegyítsük össze a sütőporral, ezután jöhet a dió és a darált kávé. Ha a száraz keverékünk is elkészült, vegyük újra elő a tojásos masszákat.
Első lépésként keverjük óvatosan márványosra a fehérjés és a sárgás keveréket, majd három adagban forgató mozdulatokkal adjuk hozzá a lisztes keveréket is. Folyamatosan ügyeljünk rá, hogy a habot ne törjük össze, de a masszánk homogén, csomómentes legyen.
Kilisztezett, kivajazott tepsibe (kb. 25 x 30 cm) rakjuk a masszát, és süssük előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 percet, amíg szép színt nem kap. Tűpróbával ellenőrizzük a tészta közepét!
Krém készítése:
Amíg sül a tészta, készítsük el a krémet is. Egy kis lábasba öntsük bele a kávét és 5 dkg (a fele mennyiségű) cukrot, majd forraljuk legalább 5 percen keresztül. Ettől kapunk különleges karamellás-kávés aromájú krémet. Akkor jó a kávés alapunk, ha sűrű és erős illatú masszát kapunk. Ekkor vegyük le a gázról, törjük bele a csokoládét, és addig kevergessük, amíg teljesen fel nem olvad benne.
Második lépésként gőz felett kezdjük el felverni a 2 tojást és a maradék cukrot, keverjük ezt is fehéredésig, jó habosra, a cukor teljes olvadásáig. Ezután csorgassuk bele a csokoládés kávés „pasztát”, és közben folyamatosan keverjük a robotgéppel.
Amikor teljesen összevegyült, vegyük le a gőzről, és rakjuk bele a kockára vágott, szoba hőmérsékletű vajat, a robotgéppel alaposan keverjük ki a krémet, és hűtsük ki. (Ha akarjuk, készítsük el órákkal előtte, és pihentessük a hűtőszekrényben – ekkor garantáltan jó sűrű lesz a krémünk.)
Összeállítás:
Amikor a piskótánk teljesen kihűlt, hosszában vágjuk el, és töltsük meg a teljesen kihűlt krémmel. Ebből a mennyiségből bőven fog maradni a sütemény bevonására is, így azt is tegyük meg, és egyenletesen oszlassuk el a tészta tetején. Ezután szórjuk meg a pirított dióval, és pihentessük néhány órácskát a süteményt.