Mézeskalács karácsonyfa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 25 dkg méz
- 4 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 20 dkg porcukor
- 1 evőkanál zsír
- 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- csipet só
- 250-30 l tej (liszt minőségétől függően amennyit felvesz)
- A csillagok szaggatásához formák, ha nincs kartonpapírból lehet készíteni.
Elkészítése:
A mézet mikróban megmelegítem A lisztet elmorzsolom a zsírral, hozzáadom a száraz alapanyagokat, szódabikarbónát, porcukrot, és a fűszerkeveréket. Utána belekerül a méz, a tojások sárgája, egy csipet só. Apránként hozzáöntöm a tejet és összeállítom a tésztát.
Deszkára borítom és jól kigyúrom. Az egyharmadát levágom és kb. fél cm vékonyra kinyújtom. A formák segítségével 10 db csillagot kiszaggatok, sütőpapíros tepsibe rakom és előmelegített sütőben 180 fokon 7-10 perc alatt megsütöm. Ha ennyi ideig sütjük, biztos nem lesznek sötétek, nem égnek meg, de már átsülnek és puhák maradnak.
Míg hűlnek a csillagocskák elkészítem a habot. 2 tojás fehérjét kemény habbá verek, majd vízgőzbe állítom, szórok bele 10 dkg porcukrot és kb. 20 percig habverővel nagy fokozatom tovább verem. Akkor jó, amikor szép fényes lesz, és nem ragad.
Összeállítom a karácsonyfámat. Veszek egy szép kerek tányért és a legnagyobb csillag közepét megkenem habbal és összeragasztom a következő méretű csillaggal. Így folytatom csökkenő nagyságrendben a csillagok összeragasztását, a legkisebb felülre kerül. Miután kész még egy kis habbal díszítem és hagyom megszáradni.
A maradék kétharmad tésztát vékonyra nyújtom – túl vékonyra nem szabad, mert kemény lesz, ha megsül – és különböző formák segítségével kiszaggatom, majd megsütöm. Díszítem diódarabokkal vagy mazsolával. Dobozban akár egy hétig is eláll.
Tipp:
Én nem vettem formát, a férjemet is bevontam a karácsonyfa készítésbe. Ő szépen megszerkesztette a csillagokat és kartonból kivágta őket. Nagy segítség volt és semmibe nem került! :)