Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mézeskalács recept

Mézeskalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
130 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 1 kg finomliszt
    • 30 dkg porcukor
    • csipet só
    • 30-40 dkg virágméz
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3 evőkanál margarin
    • 1 teáskanál szódabikarbóna
    • 3 dkg fahéj
    • 1 dkg őrölt szegfűszeg
    • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék

    Elkészítése:

    A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát is szitáld át, majd keverd össze fakanállal. Üsd bele az egész tojásokat. A tésztát lágyíthatod úgy, hogy csak egy egész tojást és 2-3 tojás sárgáját adsz hozzá, a tojásfehérjéket pedig üvegpohárban letakarva hűtőszekrénybe teszed, jó lesz a cukormázhoz.

    Tedd a szoba hőmérsékletű margarint is a tésztába és dolgozd össze, ekkor még nem áll össze a tészta. Öntsd hozzá az üvegben, forró vízbe állított, meglangyosított mézet. Ha a tálhoz ragadna a tészta, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrd, amíg elválik az edény falától.

    Viszonylag lágy tésztát gyúrj. Margarin, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával megpuhíthatod, mert az érlelési idő alatt megkeményedik. Takard le vastag konyharuhával és legalább 3-5 órán keresztül, legjobb, ha egy egész éjszakán át, hagyd állni.

    Ne ijedj meg, ha pihenés után repedezett a tészta, addig gyúrd újra, amíg ismét képlékeny lesz. A tésztát szedd több részre és egyszerre mindig csak egy cipót nyújts ki.

    Gyúródeszkán vagy gondosan letisztított, vékonyan belisztezett asztallapon sodrófával nyújtsd ki a tésztát körülbelül 3-4 mm vastagra, de nagyobb figurák sütésénél vastagabbra. Apró, türelmes mozdulatokkal dolgozz.

    Miután kinyújtottad a tésztát, lisztbe mártott formákkal szaggasd ki a mézeskalácsot. Hagyj elegendő helyet a sütemények között a tepsin, hisz sütés közben megduzzadnak, megnövekednek.

    Használhatsz sütőpapírt vagy zsiradékkal vékonyan kikent, esetleg csak lisztezett tepsit, de arra minden esetben ügyelj, hogy ne égjenek meg a mézeskalácsok. Forró sütőbe tedd, közepes lángon süsd és amikor már érzed a fűszerek illatát, akkor nézd meg.

    Ha egyenletesen aranybarna, vedd ki. Egy-két percig hagyd hűlni a figurákat, mert forrón még nagyon puhák, majd sütőlapáttal emeld ki egy tálcára.

    Cukoríróka:

    1 tojásfehérjéhez keverj 3-4 dkg porcukrot és pár csepp citromlevet. Amikor már lassan folyik le a keverék a fakanálról, akkor jól formázható mázat kapsz.

    Ha ezt folyékonyabbá teszed, akkor szétterülő, márványos, kevésbé kontúrozható díszítést kapsz.

    Az elkészített mázat evőkanállal tedd egy kicsi, műanyag zacskóba, egyik sarka felé igazítva, csavard meg, majd szorítsd össze a zacskó nyílását, hogy ne nyomódjon vissza a massza.

    Ezután a teletöltött sarok végén vágj kis nyílást, majd díszítsd fel a megsült mézeskalácsokat. Ha kész, hagyd megszáradni a díszítést. Fontos, hogy csak teljesen kihűlt tésztát díszíts.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá